Estratègies per fomentar l’educació emocional amb els teus fills

Què puc fer si el meu fill sempre s’enfada? I si no m’escolta? Posar-te al lloc dels teus fills, escoltar-los i dedicar-los el temps que necessiten t’ajudarà a entendre’ls, a interpretar allò que els passa i a fer que ells se sentin compromesos i no jutjats.

La consciència emocional en els nens és la base de tota educació. Els nens han d’aprendre a fer sevir les seves emocions des que neixen. Per això, tant a casa com a l’escola és important oferir-los oportunitats perquè siguin capaços d’identificar les seves emocions així com a expressar-les i poder-les regular. Fer una bona feina els permetrà tenir una base emocional ferma per tota la vida.

Com ajuda l’educació emocional al creixement maduratiu de l’infant?

Avantatges d’una bona eduació emocional. Si el nen creix tenint una bona base d’educació emocional, creixerà en confiança en si mateix, tindrà eines i estratègies per resoldre conflictes, aprendrà dels seus errors, tindrà una bona autoestima, serà una persona assertiva, tindrà unes bones habilitats socials, en definitiva serà una persona segura de si mateixa.

Com identificar les emocions? És molt freqüent que trobem situacions en les quals les emocions tenen una importància rellevant. Serà important, doncs, ensenyar-los a identificar i a comprendre com són aquestes emocions. Com? Fent preguntes obertes en un ambient tranquil, relaxat i sobretot escoltant-los de manera activa. Com em sento? Per què em sento així?

Com comunicar i gestionar les emocions? Després d’identificar-les, és important ajudar-los a expressar aquestes emocions: m’agrada sentir-me així? I si l’emoció és negativa o explosiva, acompanyar-los en el seu procés de regulació reflexió i transformació: Què puc fer per controlar-ho? Què puc fer per canviar i sentir-me millor?

Consells pràctics per reaccionar millor davant les emocions dels fills

Us recomanem que veieu aquest vídeo del cicle de conferències online “Acompanyem Famílies” de la Institució Familiar sobre la gestió de les emocions en família de Begoña Ibarrola: psicòloga, experta en educació emocional, autora de relats infantils i llibres educatius. Ibarrola enumera diverses estratègies o consells que podem dur a terme per treballar l’empatia i reaccionar millor davant de les emocions dels nostres fills.