Aquesta crisi ha afectat completament la vida de la ciutadania de gairebé tot el món. De cop i volta s’han tancat escoles, instituts, llocs de treball i tothom s’ha hagut de confinar a casa seva. Aquests canvis afecten evidentment les famílies, en les quals poden sorgir emocions diverses. Per sort, la capacitat d’adaptació i la resiliència són molt grans en infants, joves i famílies, que han sigut capaços de fer-hi front, reinventar-se i avançar, malgrat les dificultats.

En el moment de tornar a l’escola o a l’institut és possible que els fills i filles experimentin sentiments oposats: per una banda, alegria, ganes de veure els companys i companyes, de tornar a la rutina i a la normalitat, però, per altra banda, por, incertesa, inseguretat, etc.

Les mesures de seguretat que cal prendre comportaran canvis en l’organització escolar i això pot generar angoixa en els fills i filles i, per això, el paper de les famílies en aquests moments és acompanyar-los en aquest procés, preparant-los i donant-los eines per afrontar de forma positiva aquesta nova realitat.

En el proper curs la tornada a l’escola serà diferent que el dels altres anys. Aquesta vegada els infants i joves es trobaran l’escola i l’aula organitzada de manera diferent, en grups reduïts, en què s’hauran d’aplicar mesures estrictes d’higiene. Això pot afectar la manera de comunicar-se amb els companys i companyes, amb els docents, amb el personal no docent, etc. Algunes rutines també es poden veure afectades i caldrà un temps per adaptar-se.

Aquests canvis afectaran la vida diària de l’escola i cal explicar-ho als fills i filles perquè vagin preparats i sàpiguen amb què es trobaran. Per altra banda és possible que aquesta incertesa també us generi preocupació en com pot afectar tot això als vostres fills i filles. Per tant, és important que comenteu les vostres inquietuds al professorat del centre educatiu, els demaneu la informació que necessiteu i mantingueu una comunicació fluida amb el tutor o tutora.

És important atendre les necessitats i acompanyar les emocions dels fills i filles, respectant el ritme de cadascú: de ben segur que aquest temps també els ha fet créixer i aprendre.

També pot ajudar a sentir-se millor el fet de prendre consciència que tot això es fa pel bé de tothom, per cuidar-nos, per estimació, per consideració a les persones en risc, per responsabilitat, etc.

COM AFECTA

Tota aquesta situació afecta infants, joves i famílies de maneres molt diferents. Ens hem trobat amb una situació complexa que ens han portat molts canvis en les rutines, en els hàbits… Els fills i filles han deixat d’anar a l’escola i de veure els companys, els avis i amics, per tenir una relació exclusiva amb les persones amb què conviuen.

L’abordatge de noves situacions, sovint complexes, depèn de cada infant i jove, de la seva forma de gestionar emocions, de les condicions de l’entorn, de les famílies…, ja que cada persona viu les coses des de l’experiència i vivència personals.

En cas que la família hagi perdut un familiar per coronavirus, el procés de dol pot ser més complicat si no us n’heu pogut acomiadar. En aquest cas, escolteu les seves inquietuds i preocupacions i afavoriu la comunicació perquè puguin expressar les emocions que senten. Podeu elaborar un ritual amb els fills i filles per ajudar-los a iniciar el procés de dol i acomiadar-se de l’ésser estimat.

En general, algunes de les reaccions que els fills i filles poden experimentar durant el confinament són:

 • canvis en la seva conducta: irritabilitat, rebequeries, ansietat, por excessiva, aïllament, etc.
 • alteracions del son i de la sensació de gana (dormir o menjar més o menys que abans);
 • sensació de tristesa i desmotivació;
 • sensació de tranquil·litat, ja que els infants han pogut estar més temps amb la família i jugar;
 • sensació d’aïllament social i de pèrdua de contacte directe amb el grup d’iguals;
 • necessitat de trencar les normes, en el cas dels adolescents, i possibilitat que no vulguin respectar les mesures de protecció;
 • ús excessiu d’aparells tecnològics, mòbils, tauletes, jocs en línia, etc.

Així mateix, algunes de les reaccions que poden experimentar durant el desconfinament i la tornada a l’escola són:

 • sentiments d’incertesa i emocions diverses, alhora contraposades: inseguretat, il·lusió, nervis, emoció de tornar a l’escola;
 • por de sortir al carrer i de tornar a l’escola o institut;
 • sensació excessiva de tranquil·litat i que ja ha passat el perill, amb una possible relaxació de les mesures de protecció;
 • preocupació per perdre algun familiar o per contagiar-se;
 • ganes de retrobar-se amb els amics i amigues.

Per ajudar-los a gestionar aquestes emocions és important que els donem informació clara, i ajustada a l’edat i al seu nivell de comprensió. És convenient respondre a les seves preguntes amb un vocabulari senzill i mostrant calma, ja que això els donarà seguretat i confiança. Si no tenim una resposta a les seves preguntes, podem buscar la informació junts.

Pel que fa a la tornada a l’escola o l’institut, un aspecte que pot afectar les seves relacions socials és el distanciament que cal mantenir per aturar el possible contagi del coronavirus. La manera de comunicar-se entre tots canviarà i hauran d’adaptar-se a una nova manera de treballar, de jugar, d’aprendre… Per tant, tot i que cal mantenir la distància, aquest distanciament ha de ser físic i no social; es poden mantenir les relacions entre els companys i companyes, només cal aprendre a fer-ho d’una manera més segura.

Els centres educatius estan preparats per atendre els vostres fills i filles per acompanyar-los en aquest procés de retorn: els ajudaran com han fet fins ara, sempre tenint en compte les indicacions sanitàries per garantir-ne la seguretat.