El creixement de l’infant a través de l’art

Proporcionar als infants una experiència artística enriquidora, tot ajudant els docents a repensar el seu concepte d’educació artística proposant un model que vagi més enllà de la còpia i les manualitats, i alhora acostar l’art contemporani al món de l’escola i a la societat en general. Aquest és el doble objectiu que persegueix el projecte Art en Curs d’ençà que va posar-se en marxa el curs 2015-2016 a les escoles La Farga, La Vall i La Farga Infantil. Aquest contacte directe amb la cultura, en paraules de Carme Arrufat, art-educadora al capdavant del projecte, “també proporciona als infants una mirada diferent i més flexible per abordar la realitat; una mirada on no hi ha una resposta única i amb la qual és més fàcil acceptar el que és diferent”, al mateix temps que “estimula la creativitat, un valor que s’està imposant a la nostra societat davant un món canviant i imprevisible”.  

Què és l’Atelier?

Un racó de pintura, un de dibuix, un de construccions, un de projeccions de llum, un de fang, un de circuits, un de sorra, un amb figures d’animals salvatges i un d’equilibris, entre d’altres. Aquest espai, gran, versàtil i molt ric en materials, és l’Atelier, que utilitzen infants de P2 fins a la Primària. A l’Atelier de les escoles de la Institució Familiar acompanyem el desenvolupament dels infants a través d’una mirada renovada de la creació artística. Quan els més petits baixen a l’ Atelier saben que aniran a jugar, a jugar amb allò que més els agradi i els faci sentir més còmodes. Allà els esperarà l’ atelierista de l’escola, que els donarà poques indicacions però molt clares. En començar la sessió segurament proposarà una idea com ara “Què us ha emocionat avui? La sortida del sol? El petó del vostre germà?”, i a partir d’aquí convidarà els infants a reproduir amb el material que vulguin allò que els hagi emocionat. “És a partir de provocacions que mostrem a l’inici de la sessió, o del material mateix que veuen exposat, que els infants comencen a crear. Però no s’hi val a dir «faré el meu papa», sinó «faré el meu papa somrient». Aquí apareix aquesta reflexió que busquem i que ens interessa. Que allò que facin ho facin amb pensament, expressió i destresa”, explica Raquel Arévalo, atelierista de l’escola La Farga Infantil.

El tercer mestre

“A Reggio Emilia els materials són el tercer mestre; allà es respira l’art per tot arreu”, explica Carme Arrufat, coordinadora d’activitats docents de l’escola La Farga. “Aquell viatge ens va descobrir l’autonomia que els infants guanyaven alhora de circular lliurement pels espais i també la importància de la presentació i del respecte que els nens i nenes, per petits que fossin, tenien pel material. Fos vidre, fos fang, fos el que fos, els ho respectaven. Per què no provar-ho nosaltres?”, explica.

La implicació de l’adult

Segons Beatriz Ituero, especialista en la filosofia Reggio Emilia, la presentació dels materials, la bellesa i l’estètica de l’espai són fonamentals en el procés creatiu dels més petits perquè es considera un dret. “A vegades tenim la percepció que a l’escola infantil tot s’hi val. I no. L’atenció i estudi sobre quins materials presentem i com són presentats perquè generin provocació permeten que els nens facin les seves pròpies hipòtesis i els seus processos d’investigació a través de la bellesa i l’estètica”, explica. I en aquests processos la mirada de l’adult també és fonamental: “Aquí es busquen processos interns de l’infant cap enfora, i no a l’inrevés, com s’ha fet tota la vida. Es confia en l’infant i en les seves capacitats i se’ls dona projecció. I quan aconseguim arribar a un nen d’aquesta manera, sense imposar-li una manera de fer i treballar, e l que pot arribar a fer és increïble”, explica.

No tot s’hi val

L’emoció és imprescindible en el procés creatiu, i aquest és l’objectiu final dels tallers de l’Atelier de la Institució: que els infants expliquin alguna cosa a partir del domini de les tècniques -que van aprenent- i els materials. “No tot s’hi val”, explica Raquel Arévalo. S’ha d’exigir segons les possibilitats de cadascú i cal ser coherent”, explica. En aquest sentit la Raquel acostuma a interpel·lar els infants amb frases de l’estil: “Crec que el que vols explicar no acaba de quedar clar, gira-ho, a veure si s’entén millor”. En definitiva, el que treballem als Ateliers de les nostres escoles d’Educació Infantil i Primària i al Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil de la Institució Dual és l’educació integral de la persona a través de l’art. Text adaptat a partir de l’article “Què t’ha emocionat avui?” del diari Ara.cat