L’estimulació del nadó i el vincle emocional dels 0 als 6 mesos

L’estimulació comença amb activitats de contacte físic. Els nadons reben els seus primers estímuls a través de les seves figures de referència (la mare i el pare) per tant, és essencial que us prengueu uns minuts al dia per a jugar, parlar i fer exercicis amb ell.

La Glòria Llonch, mestra de Llar 0 a La Farga Infantil ens explica com fer alguns exercicis d’estimulació primerenca per a nadons de 0 a 3 mesos que l’ajudaran a guanyar flexibilitat i enfortir el to muscular. El massatge infantil és un dels més agradables i fàcils; és un mètode per establir un vincle emocional. Segons Llonch, “és important fer massatges als nadons perquè així establim un vincle únic a través de la pell, de mirades, de somriures i del to de veu“.

Exercicis per fer amb el teu nadó de 0 a 3 mesos

 • Agafa les seves mans i peus i juga amb els seus dits, un a un.
 • Estira’l panxa enlaire, agafa les plantes dels seus peus i porta-li els genolls al pit per enfortir la musculatura.
 • Estira’l panxa enlaire, agafa les seves mans i realitza moviments en cercle amb els seus braços.
 • Estira’l panxa enlaire, ensenya-li una joguina o quelcom que faci soroll  a una distància d’uns 30 cm dels seus ulls i mou-ho d’un costat a l’altre perquè el segueixi amb el seu cap.

A mesura que el bebè va creixent i guanyant habilitats motrius, normalment a partir dels 3 mesos, anirem afegint gradualment exercicis més complexos. Podem començar també a fer exercicis boca avall perquè vagi guanyant força en la musculatura del coll, molt a poc a poc i respectant sempre la seva disposició per a fer-los. Els nadons descobreixen el món que els envolta mitjançant els 5 sentits. La Carla Pereira, mestra de la Llar d’Infants de La Farga Infantil, ens aconsella com, mitjançant el joc, podem practicar l’estimulació sensorial.

Exercicis per fer amb el teu nadó de 3 a 6 mesos

 • Pots apropar-li olors al nas, o jugar amb objectes que facin soroll.
 • És important estimular el tacte amb objectes rugosos, suaus, aspres, etc.
 • Estira’l panxa enlaire, fes suaument el moviment de la bicicleta amb les seves cames.
 • Agafa les seves mans i juga a aplaudir.
 • Estira’l panxa enlaire, doblega-li una cama mentre estires l’altra i ajuda’l a girar cap al costat de la cama estesa. Repeteix amb l’altra cama.
 • Estira’l panxa enlaire, agafa’l dels braços i puja’l lentament fins a la posició d’assegut.
 • Estira’l boca avall i col·loca algunes joguines davant perquè les vegi i pugui fer el gest d’agafar-les.

 

Esperem que aquest article us ajudi per practicar l’estimulació primerenca amb el vostre nadó a casa. Com ja sabeu a la Institució Familiar d’Educació volem acompanyar-vos en el creixement dels vostres fills i filles. Si ho proveu a casa i ens voleu fer arribar qualsevol comentari o pregunta per la Glòria o la Carla, estarem encantats de contestar-vos.