Toni Nadal, entrenador del tenista Rafael Nadal durant 27 anys, remarca algunes de les claus per educar i acompanyar en el seu creixement als més joves

Humilitat, esforç, treball diari, millora constant, modèstia, mantenir els peus a terra sense arribar a sobrevalorar els èxits ni magnificar les derrotes, ensenyar-los a dominar les emocions, preparar-los per a les situacions més difícils que li arribaran en la vida… Són molts els consells que dóna Toni Nadal als pares, als educadors, a les persones encarregades d’aquest bonic repte que és acompanyar als més joves en la seva formació.

Quan parlem del Rafa Nadal, un dels esportistes més premiats de la història de l’esport espanyol, tothom coincideix a assenyalar una cosa: la fortalesa mental, el caràcter guanyador del tennista balear, per sobre de les seves -molt altes- qualitats tècniques. I una de les persones que ha ajudat a modelar aquest caràcter fort i guanyador de Rafa Nadal és Toni Nadal, que recentment ha estat a una de les nostres escoles, Turó (Institució Tarragona), explicant el model aplicat en la formació d’un dels millors tennistes del món.

Toni Nadal ha estat entrenador i preparador físic de Rafa Nadal des de l’inici de la seva carrera fins a 2017, convertint al seu nebot en quàdruple guanyador de la Copa Davis, medalla d’or a Pequín 2008 i campió de 17 Grans eslam. Actualment és el director esportiu de la Rafa Nadal Academy on continua posant en pràctica alguns dels mètodes aplicats en la formació del seu nebot Rafa i que tants èxits li van donar al manacorí.

 

En què consisteixen aquests mètodes?

Principalment, segons destaca Toni Nadal, “la clau és millorar cada dia. La imposició que li vaig fer al meu nebot va ser que en la vida no és tan important guanyar, sinó millorar. Treballar, tenir voluntat de fer les coses cada dia una mica millor. I després la conseqüència segurament serà guanyar. Crec que això és bàsic a la vida, perquè l’única cosa que depèn de nosaltres és millorar”.

A una societat on, segons explica Nadal “cada vegada es sobreprotegeix més als joves”, i “tendim a la frustració, amb el que es fa més difícil avançar, millorar” potser es fa poca incidència en la fortalesa del caràcter, la voluntat de treballar i a donar valor a les coses que veritablement importen. Aquests són alguns dels valors que, per al formador mallorquí, s’han de potenciar des de ben petits. A casa, a l’escola, a les extraescolars…

Toni Nadal fa referència a la necessitat de tenir “una exigència màxima que s’apliqui sempre, ens dediquem al que ens dediquem”. En el cas de Rafael, el seu factor determinant és l’actitud. “Superar-se dia a dia, aplicar una exigència molt alta sempre en tot el que fa, l’actitud que posa a cada moment li desenvolupa el caràcter i l’ajuda a afrontar la dificultat quan li toca fer-ho”.

I és que per al director de la Rafa Nadal Academy, tant en l’educació com en l’esport tendim a donar-li valor a coses que potser no el tenen, restant-li-ho així a altres coses que sí que són essencials: “els joves han d’entendre que les coses que tenen valor, costen. Volem que els nostres fills aconsegueixin les coses sense dificultat, i això afecta el seu esforç. Han d’assumir la realitat, afrontar les dificultats, reforçar el seu caràcter i que així estiguin preparats per a la vida. En la vida tot és més fàcil si tens una bona formació, una bona educació”.