Roser Borotau, del son infantil i antiga alumna de La Vall, ens explica alguns consells perquè els més petits puguin dormir millor. I en alguns casos, que puguin dormir, o almenys descansar -tant ells com els pares-.

I és que el descans dels nens és una cosa que preocupa a moltes famílies, ja sigui perquè no descansen bé durant la nit, perquè els costa posar a dormir al seu nen o perquè no aconsegueixen tenir bones migdiades durant el dia. Sempre hi ha alguns pares afortunats que asseguren que el seu fill no té problemes per a agafar la son, però també hi ha uns altres que acaben cansats per la falta de son -la del bebè i la seva-. Un de cada quatre nens té problemes per a conciliar-ho, per la qual cosa si ets d’aquest 25%, aquest post et resultarà interessant.

En primer lloc, s’ha d’entendre que això és una cosa normal i que li succeeix a moltes famílies. El son infantil és un procés maduratiu que evoluciona de manera natural i madura fins que s’aconsegueix dormir de manera independent i sense despertar-se. Quin és un dels problemes? Que moltes famílies no poden esperar que això passi de manera natural ja que pot trigar anys, i un mal descans pot tenir un impacte negatiu en tota la dinàmica familiar.

“A partir dels dos anys et dormirà del tirón“. Moltes vegades, els pares han escoltat aquesta frase però, arribat aquest punt, alguns -els menys afortunats en aquest sentit- s’adonen que continuen tenint problemes. O potser la nena o nen dorm tota la nit però s’ha de lluitar l’hora d’anar a dormir fins al punt que pot arribar a influir en la dinàmica familiar, o bé hem d’insistir en la migdiada, despertars molt d’hora, terrors nocturns, malsons o alguna anada i vinguda al llit dels pares.

L’objectiu d’aquest post és ajudar-vos a intentar que els vostres fills dormin bé -o fins i tot més- i que estiguin ben descansats. Perquè d’aquesta manera, no només estaran millor ells, sinó que, també, es traduirà en un millor descans de tota la família, millor humor a casa i millor rendiment laboral per al papa i la mama.

Alguns tips o consells per ajudar els nostres fills a descansar millor

  • Crear un bon ambient de son: Una habitació amb una temperatura adequada, sense soroll, foscor 100% i pocs estímuls.
  • Proporcionar una rutina: Una de les coses més importants. Els nens són “fans” de les rutines i rituals. Esperen que passin les coses cada dia de la mateixa manera i això els hi aporta seguretat.
  • Mantenir uns horaris adequats per a la seva edat: Els nens, igual que els adults, es regeixen per un ritme circadiari. Nosaltres, com a animals diürns que som, anem amb el sol. Els nens normalment són matiners per naturalesa, seguint l’horari del sol, i això es tradueix en la necessitat de posar-se al llit aviat.
  • Respectar les seves “finestres de son”: el temps màxim que poden romandre desperts. Si deixem una finestra massa llarga fins que vagi a dormir, tindrem a un nen cansat que, a més d’estar irritable, li costarà més adormir-se o bé es despertarà més durant la nit.
  • Aconseguir que sigui independent per a agafar el son: Si un nen es desperta múltiples vegades per a prendre un biberó, perquè la mama l’abraci o per demanar qualsevol ajuda externa que l’ajudi a tornar-se a dormir, no aconseguirem que dormi tota la nit si no li ensenyem a adormir-se només sense aquestes ajudes.

En conclusió, s’ha de tenir en compte que no totes les famílies desitgen ajudar el seu fill a tenir un son independent, ja que no els importa aixecar-se a ajudar el seu nen a adormir-se.

Només quan aquesta dependència es presenta com un problema per a la família és quan cal prendre mesures, sempre des d’una perspectiva respectuosa per al nen i acompanyant-lo en el procés d’aprenentatge cap a la nova habilitat d’adormir-se sense ajuda.