Entre els 14 i els 16 mesos d’edat, el nen comença a desafiar l’autoritat dels seus pares. Els posa a prova negant-se a fer el que li demanen i fent les coses que li han dit que no ha de fer. Aquests desafiaments formen part d’un comportament normal per a reafirmar la seva personalitat i la seva autonomia.

Cap al final del segon any alguns nens responen de manera molt impetuosa quan reben una resposta negativa als seus desafiaments o quan se’ls obliga a fer alguna cosa que no desitgen fer. Xisclen, criden, donen puntades, es tiren al terra o llancen objectes amb fúria, és una etapa popularment coneguda com “els terribles dos anys“.

Aquestes “pataletes” són una forma en la qual un nen de poca edat expressa les seves emocions fortes abans d’aprendre a expressar-les d’una forma socialment acceptable.

A mesura que un nen de poca edat aprèn més i es fa més independent, vol fer més del que pot controlar física i emocionalment. Això és frustrant per al nen i les frustracions s’expressen de diverses formes.

Les anomenades “pataletes” infantils són símptomes amb tres possibles causes, si les coneixem i les respectem ens serà molt més senzill passar per elles i fins a prevenir-les. Les raons per les quals un nen pot tenir una “rabieta” són fonamentalment tres:

  • L’infant té una forta necessitat de tipus físic: gana, set, somni, cansament, esgotament mental. Si ets capaç d’avançar i evitar aquestes situacions estaràs preparat per a actuar abans que el teu fill arribi al seu límit.
  • No té informació suficient sobre les conseqüències del seu comportament. Cal explicar-les-hi serenament i d’una manera que ho pugui assimilar. Els nens són molt empàtics i desitgen complaure’ns. I entenen molt millor del que pensem el que els diem.
  • Sent por o frustració i necessita alliberar aquests sentiments plorant o enfadant-se. El seu autocontrol és petit i estan immersos en un món que cada dia els posa en situacions noves que els poden causar preocupació o espantar-los. Necessiten deixar-ho sortir i nosaltres, en aquests casos, podem acompanyar-los.

És una forma per la qual el nen comunica els seus sentiments. Els pares poden aprendre dels seus fills comprenent la situació que va provocar la “pataleta”.

Consells útils per a respondre durant una “pataleta” del vostre fill

  1. Mantenir la calma.
  2. Ignorar el nen fins que se segueixi fent el que estava fent abans de produir-se la “rabieta”.
  3. No pegar al nen.
  4. No rendir-se a la rebequeria. Quan els pares es rendeixen, els nens aprenen a utilitzar una conducta inapropiada per a sortir-se amb la seva.
  5. No “subornar” al teu fill per aturar la “pataleta”. El nen llavors aprèn a actuar incorrectament per a aconseguir una recompensa. Com parlàvem fa uns dies, hem d’aprendre a dir NO als nostres fills.
  6. Treu-li de les mans tots els objectes potencialment perillosos o treu-los del mig.
  7. Utilitza un descans durant un curt període de temps per a permetre que el nen recuperi el control.

Per a la tranquil·litat dels pares, les “pataletes” no duren per a tota la vida. És convenient que analitzem els comportaments del nen per a tractar d’esbrinar quan es produeixen aquestes reaccions i si podem detectar la causa per a evitar-la.

Gestionar les “rabietes” dels nens és una tasca desagradable i complicada per als adults que genera sentiments negatius com l’empipament, culpa o tensions. Cal tenir present que la calma i mantenir-se ferma és vital en aquestes situacions. Els nens necessiten models de comportament que els ensenyin a gestionar i comprendre els seus propis comportaments, i no cridar-los o posar-los nerviosos.

Malena Carbonell- Coordinadora de Infantil Aixa (Institució Mallorca)