Com desenvolupar el llenguatge del 0 als 5 anys

El passat divendres vam gaudir de la conferència “La màgia de les primeres paraules” de Teresa Vilardaga, llicenciada en Neuropsicologia Infanto Juvenil, psicopedagoga i logopeda. Màster en Trastorns de l’aprenentatge, Psicologia Clínica Infantil i en Altes Capacitats.

Aquesta va ser la quarta sessió del programa interescolar PARLEM AMB EXPERTS, programa de formació per a famílies de Llar i d’Educació Infantil, va tenir lloc a l’escola Institució Airina on Vilardaga ha col·laborat amb l’empresa UNDEV,  unitat de neuropediatria pel diagnòstic i tractament de l’escolar.

Vilardaga va començar explicant l’adquisició del llenguatge i el coneixement del món a les diferents etapes infantils.

  • Dels 3 als 9 mesos es produeix el Bootstraping fonoprosòdic, els nadons comencen a balbotejar i emetre sons imitant les converses dels adults.
  • Dels 9 als 10 mesos comencen a comprendre els primers mots, relacionen paraula amb persona u objecte.
  • A partir de l’any comença la fase lingüística i apareixen les primeres paraules “mama, papa, aigua, etc”.
  • Dels 18 als 24 mesos es produeix la fase coneguda com “explosió lèxica”,  els infants són com esponges de vocabulari
  • A partir dels 2 anys comencen a fer combinacions de 2 o tres paraules.
  • Dels 26 als 34 mesos comencen a elaborar les frases conjugant verbs i construint-les sintàcticament.
  • Dels 36 als 60 mesos mostren habilitats per demanar les coses de manera indirecta, són més conscients dels aspectes socials d’una conversa, utilitzen l’el·lipsis per compartir pressuposicions i creen rols imaginaris.
  • Dels 5 als 7 anys ja són capaços de fer narracions, parlar de fets i esdeveniments no presents en el context.

 

5 orientacions de base

Per tal d’afavorir el desenvolupament lingüístic dels nostres fills i filles i la seva capacitat per descobrir el món, la doctora va oferir un seguit de pautes o consells a seguir:

  1. Temps de joc. Quan estem amb els nostres fills és important dedicar-los-hi temps de qualitat, si cal posar el mòbil en mode avió i interactuar amb ells.
  2. Llegir contes diàriament. Segons la doctora aquest hàbit és molt enriquidor per a les criatures, ja que adquireixen llenguatge alhora que estableixen una connexió amb els pares i una rutina.
  3. Recollir, reformular i afegir. Quan el nostre fill diu quelcom, encara que no ho hagi pronunciat bé, hem de repetir allò que ha dit (aquest cop ben pronunciat) i afegir-hi més llenguatge, per exemple: nen “mira un cote bau”, mare “oh sí un cotxe blau, és molt bonic”.
  4. Motherese / Baby Talk. La pràctica del motherese consisteix en interactuar amb el nadó, mirar-lo, somriure i explicar-li tot allò que l’envolta amb un to de veu amorós.
  5. Higiene de son. Cal ensenyar als infants a dormir i que agafin el patró de son. L’ús de pantalles abans de dormir pot alterar el patró de son.

Què no els va bé?

  • Xumet: Millor retirada a partir dels 18-24 mesos.
  • Biberó: retirada a l’any (màxim) (AAP recomana als 18 mesos).
  • Menjar triturat que es perllongui en el temps. La majoria de pediatres recomanen els aliments sòlids aviat per començar a agafar musculatura maxil·lofacial.
  • Deixar-los amb pantalles cada dia. No és Bo.
  • No poder dedicar-los cada dia un temps de qualitat. Cal que ens sentin, que ens mirin, que modelem, que expliquem tot.
  • Vocabulari infantil poc explícit o ric. Si podem diferenciar i dir a cada cosa pel seu nom millor.
  • Frases imperatives tota l’estona. Si sempre els parlem en to imperatiu “posa’t la jaqueta”, “menja”, “sortim”, no afavorim que ells puguin respondre i descobrir altres tipus de conversa.

 

Esperem que aquest article hagi estat d’utilitat! A la Institució Familiar d’Educació creiem que els veritables educadors dels vostres fills sou vosaltres, les famílies. És per aquest motiu que posem tot el nostre temps, esforç i experiència al vostre servei. Creiem en una educació familiar i en la importància d’una societat on les famílies estiguin preparades i formades per tirar endavant.

Qualsevol dubte o suggeriment el podeu deixar a comentaris!