Com tirar la canya amb encert

Avui us portem aquesta xerrada en línia sobre com viure el nuviatge des d’una perspectiva cristiana. Ens l’explica Pep Borrell, que es defineix a si mateix com a marit, pare de cinc fills, avi de dos nets i dentista. Aquesta xerrada, titulada “Com tirar la canya amb encert” està penjada al canal de YouTube conFEnados. Un compte que va sorgir durant el confinament i que ja compta amb més de 4.000 subscriptors.

Aquest vídeo ha tingut moltíssim èxit entre joves i adolescents, l’han visualitzat més de 45.000 persones, així que, si encara no l’heu vist i us interessa el tema del nuviatge, us animem a reservar una hora i mitja per a escoltar-lo amb calma i compartir-lo amb els vostres fills o familiars. Veure el vídeo.

Borrell parla sobre l’amor, l’enamorament, la sexualitat, la bellesa, l’atracció, conceptes en els quals val la pena aturar-se a pensar i compartir els diferents punts de vista o opinions amb els nostres fills i filles. Al final de la sessió, enumera un decàleg de consells de Mn. Joan Costa per a encertar amb l’elecció de parella i viure un bon nuviatge.

 

10 claus per a tirar la canya amb encert

  1. No canvia ningú, el que veus és el que et quedes. T’enamores d’aquesta persona amb les seves virtuts i els seus defectes. No té sentit sortir amb algú a qui vols canviar.
  2. Que sigui “normal”, amb el temps ja arribaran els problemes, no els busquis d’entrada. No t’enamoris per pena. El nuviatge no està per a ser infermer/a.
  3. Lluitar per la virginitat i la puresa. Parlar sobre sexualitat. Fins a on vols arribar? Si no es parla, s’acaba improvisant, i quan s’improvisa les hormones tiren de nosaltres.
  4. Compte amb “els fluixos”. Vigilar amb les persones que no posen força de voluntat, que no volen lluitar contra allò que els afebleix. Per exemple, un bevedor que vol deixar-ho però sempre torna a beure i et diu: “ho sento amor meu”. Si el teu nuviatge no t’acosta a Déu, t’aparta de Déu.
  5. Ull amb els nuviatges molt llargs. Si tens més de 26 anys, la relació ha de ser seriosa, Borrell aconsella que després d’un any sortint junts ja hi hagi un compromís real o es talli.
  6. Parlar. El nuviatge està per a parlar, parlar de tot! Resar junts i tocar-vos poc.
  7. Estimar la família política encara que no et caigui bé, no s’ho mereixi, etc. Només tries a la teva dona o marit, cuida’l/la, no et fiquis amb la família política.
  8. Distingir l’opinable del no opinable i allò que és greu. Estimar, acceptar i respectar les coses opinables de l’altre. Ets del Barça i jo no, ho respecto. Les coses no opinables s’han de valorar a l’oració i lluitar si crec que val la pena seguir endavant amb la relació. Per altra banda, les coses greus són aquelles amb les quals no podràs conviure tota la vida i t’obliguen a tallar.
  9. No baixar el llistó. Només es pot baixar el llistó en bellesa. La bellesa canvia, es passa, millora o empitjora. Mai deixis passar l’oportunitat de conèixer a algú bo perquè d’entrada no t’ha atret físicament.
  10. Que no t’entri la “casera”. No tinguis presses per tenir parella, per casar-te. Cadascú va al seu ritme i comparar-se o deixar-se portar perquè és el que en teoria “toca” pot conduir-te a realitzar el pitjor error de la teva vida. Més val estar solter volent estar casat, que estar casat volent estar solter.

 

Esperem que aquest article us hagi agradat! Des de Institució Familiar d’Educació, volem acompanyar-vos i facilitar-vos continguts, consells i experiències per a ajudar-vos a formar als vostres fills i filles.