Com dèiem al post anterior “Ordre i criatures?” l’ordre és una virtut que s’aprèn des de ben petits. Però per a ensenyar-ho als nostres fills o filles, primer hem de ser ordenats nosaltres i donar un bon exemple.

Ordenar no és apilar les coses en un racó o ficar-les dins d’un armari de qualsevol manera. Ordenar és posar cada cosa al seu lloc. I això, a vegades, costa molt, i més, si tens nens petits. Perquè l’ordre es mantingui, ja sigui a dins d’un calaix, a un armari o al rebost, per exemple, hem de seguir aquests 6 passos:

  1. Analitza. Analitza l’espai. Observa quina utilitat té i imagina com vols que sigui, què hi ha d’haver allà i què no. Pren-te el teu temps, fes-ho sense presses i anota-ho en una llibreta, si cal.
  2. Prepara’t. Cerca el moment oportú, en què puguis acabar el que has començat. Si pot ser tot d’una vegada i sense distraccions, sempre és millor. Roba còmoda i bona música faran la tasca més lleugera.
  3. Descarta. Treu tot el que hi ha i descarta amb sentit comú i sense remordiments. Prepara una bossa per  tirar tot allò que no estigui en bon estat, una altra per donar allò que encara és útil, però no necessitaràs, una altra per a recol·locar en un altre lloc de la casa i un racó per a emmagatzemar el que es quedarà allà. Sobre aquest últim, classifica-ho per categories.
  4. Neteja. Aprofitant que tens la zona buida, és el moment de netejar l’espai.
  5. Organitza. Dissenya el millor mètode d’organització: cistelles, caixes, separadors… busca inspiració i actualitza’t amb les opcions que hi ha al mercat. Permetran que cada cosa tingui un lloc definit i, per tant, facilitaran el manteniment de l’ordre.
  6. Ordena bonic. Col·loca cada cosa al seu lloc cuidant el soroll visual, és a dir, deixant l’espai agradable a la vista. Recorda que el que no es veu no existeix, per tant, etiqueta quan sigui necessari. I, finalment, afegeix algun detall que faci aquest espai més bonic, un racó acollidor.

Autora: Regina Guerrero, professora i mare de la Institució Les Alzines, creadora del compte d’Instagram @homeingbyre, especialitzat en ordre i organització de la llar.