Quan parlem d’autonomia ens referim a la capacitat de realitzar per un mateix, sense ajuda ni vigilància d’altres, els actes quotidians bàsics per la supervivència com: l’alimentació, la vestimenta o la higiene personal. 

Una bona autonomia influeix en la relació amb un mateix i amb els altres. Quan el nen o la nena és autònom se sent realitzat, útil i important, fet que reforça la seva autoestima.  L’autonomia també ajuda als infants a perdre la por d’allò que desconeix i a guanyar seguretat i independència. 

A l’estiu és un molt bon moment per a treballar l’adquisició d’autonomia amb els més petits. Els pares i mares estem més relaxats, no hi ha tantes presses i tenim més temps per jugar i aprendre. 

 

Com podem ajudar als nostres fills a ser més autònoms?

Cristina Lucena i Sílvia Buxeda, professores de parvulari a l’escola Institució Igualada, ens ho expliquen en quatre fases:

 1. Preparació. Els nens, igual que els adults, necessiten estar informats per a preparar-se per a les noves experiències i aprenentatges. En aquesta fase és molt important establir un vincle de confiança amb la criatura i parlar d’allò que pensa o sent, explicar detalladament el que ha de fer i acompanyar-ho amb l’exemple. 
 2. Aprenentatge de l’hàbit. Posem en pràctica la teoria, donem oportunitats i deixem que s’equivoqui, som pacients i procurem no sobreprotegir-los o frustrar-los desfent o criticant allò que han fet. Treballem la frustració des de ben petits i els motivem a seguir-ho intentant.  Durant aquesta fase d’aprenentatge és crucial respectar els seus tempos, accelerar processos pot ser contraproduent. 
 3. Automatització. Amb la repetició l’infant anirà interioritzant les tasques de la vida quotidiana i perfeccionant allò que més li costa fins a assolir l’hàbit. 
 4. Consolidació. Quan la criatura ja es val per a si mateixa i no necessita l’ajuda d’un adult es pot dir que és autònoma. Respecta el seu espai i valora el seu esforç per a reforçar la seva autoestima i independència. 

 

Oportunitats per fomentar l’autonomia amb els més petits de casa

 • Posar-se i treure’s la jaqueta, penjar-la al seu lloc (un lloc a l’alçada del nen/a). 
 • Vestir-se i posar-se les sabates. 
 • Posar i treure la taula. 
 • Llençar coses a la brossa. 
 • Passar un drap per la taula (o la trona en el cas dels més petits). 
 • Fer el llit. 
 • Endreçar les joguines. 
 • Netejar-se les mans, la cara. 
 • Anar al lavabo solet, netejar-se bé i tirar la cadena. 
 • Guardar la roba a l’armari.
 • Ajudar a plegar la roba.
 • Ajudar a guardar el menjar a la nevera.
 • Estendre el banyador. 
 • Fer-se la bossa de piscina o platja