Fer petons, abraçades i carícies al teu nadó no és només una manera de demostrar-li des dels seus primers minuts de vida el teu amor incondicional. És també una forma de construir un patró biològic i emocional que es reproduirà en les seves relacions futures. Per això és important garantir que aquest primer vincle, principalment amb la mare, sigui saludable.

La relació més important en la vida d’un infant és la que s’estableix en els seus primers mesos de vida amb els seus progenitors, principalment, amb la mare. Una relació que es comença a construir després del part i que garanteix, no només la supervivència del nadó, sinó també la seguretat emocional necessària per al seu correcte desenvolupament.

L’afecció o apego és aquest vincle específic i especial que uneix mare i nadó. Un vincle que es manifesta quan el petit busca constantment la proximitat amb la mare, mostra resistència a la separació, assumeix la mare com a figura de seguretat i busca en ella el seu benestar i suport emocional.

Cal treballar per tal que aquest vincle afectiu sigui saludable, ja que serà una base sòlida sobre la qual es construiran les futures relacions de l’infant. I hem de saber que el factor més important en la creació d’aquest vincle és el contacte físic positiu.

Quan abracem, acaronem o bressolem el nostre nadó, es generen en el seu cervell unes respostes neuroquímiques que organitzen els sistemes cerebrals responsables de la creació de vincles afectius. I és durant els 3 primers anys de vida quan el cervell crea aquestes estructures, responsables de tot el funcionament emocional, conductual, social i fisiològic del nen.

Agafar a coll el nostre nadó, cantar-li cançons, alimentar-lo, mirar-lo amb deteniment, fer-li petons i altres conductes associades a la seva cura, són experiències de vinculació. I aquestes experiències seran més o menys determinants en funció de la seva qualitat i també quantitat.

Un nadó que ha rebut contacte físic de la mare i/o el pare en quantitat i amb qualitat, serà un infant que creixerà segur, sabent que els seus progenitors són sensibles a les seves necessitats. Tindrà la confiança que estaran disponibles per a ell i que l’ajudaran quan ho necessiti. Aquesta conducta de l’infant és la mostra que entre ell i la seva mare o pare s’ha creat un tipus d’afecció segura. Amb aquest patró, en el futur, serà capaç de mantenir relacions satisfactòries i saludables.

Aquest tema ha centrat la xerrada ”Com establir un bon vincle afectiu i la cura del nadó”, a càrrec de Marga Marcas, coordinadora de La Farga Infantil, en el marc del cicle “Els meus pares, la millor joguina” de la Farga Infantil. Un espai per a mares i pares amb nadons de 0 a 10 mesos obert a totes les famílies que vulguin rebre formació en matèria de criança.

Pots consultar les properes sessions aquí!