De les coses més valuoses que les nostres filles i fills s’emportaran de l’etapa escolar és un grup d’amigues i amics que, amb sort, els acompanyaran tota la vida. Construir i cuidar una bona amistat requereix voluntat, entrega i dedicació per part dels implicats. I en això, com a mares i pares, podem acompanyar i ajudar els nostres fills.

Com a mares i pares, tots desitgem que les nostres filles i fills tinguin bons amics. Un entorn on se sentin estimats i on puguin ser ells mateixos. Els amics de l’escola seran aquells amb els qui, com a mínim, compartiran la seva infantesa i adolescència. I és important que aquestes relacions siguin saludables i sòlides. Perquè els nostres fills tinguin bons amics, el primer i més important és que també ells ho siguin.

La psicopedagoga Maria Gil ens recomana pautes que ens permetran ajudar les nostres filles i fills a cultivar bones amistats.

  1. Interessa’t per les seves amistats. Para atenció als teus fills quan et parlin de les seves amigues i amics, escolta’ls i fes-los preguntes. Parla’n en sortir de l’escola, després d’una excursió o d’una festa d’aniversari. Intenta conèixer-los, parlar-hi i que sigui natural que t’hi relacionis.
  2. Sigues el seu referent. Les mares i pares no podem escollir les amistats dels nostres fills. Però si volem ajudar-los a escollir bé, hem de convertir-nos en bons referents d’amistat. I hem d’ensenyar-los que, també en això, hi ha marge d’error. I que equivocar-nos ens ajudarà a aprendre i tenir més clar en qui volem invertir la nostra entrega.
  3. Descobreix els gustos dels teus fills. En qualsevol relació, l’afinitat és clau. Compartir gustos, hobbies, idees, farà que l’amistat sigui més sòlida. Dedica temps a conèixer allò que pensen i allò que els agrada. Parla’n amb ells, que siguin capaços d’identificar-ho en ells mateixos i en altres persones.
  4. Ajuda’ls a apreciar els detalls. Les petites coses del dia a dia alimenten les relacions. Com a mares i pares, podem ajudar les nostres filles i fills a apreciar i valorar les actituds o detalls que els altres tenen cap a ells. Dóna valor a allò que ells fan per tu, i així els ensenyaràs a donar valor al que els altres fan per a ells.

Ajudar les nostres filles i fills a ser i fer bons amics ens requereix a les mares i pares temps. Temps per parlar amb ells, per escoltar-los, per conèixer-los… tinguin l’edat que tinguin!

 

Llegeix més consells de la psicopedagoga Maria Gil en aquests articles del blog:

 

“Mama, papa, a què puc jugar?”

Activitats extraescolars… si o no?

Trastorns de l’aprenentatge