És Nadal, tots som a casa, a fora fa fred. Després d’una bona sobretaula, ens arraulim al sofà, sota la manta, per veure plegats una pel·lícula. Us sona l’escena? Si sou dels que gaudiu veient pel·lícules nadalenques en família, no us perdeu aquesta llista de pel·lícules de Nadal. Algunes de noves, algunes de sempre.

 

Un misterio de Navidad (2022)

És una de les estrenes d’aquest Nadal a Netflix. Una pel·lícula adreçada, sobretot, a infants d’entre 5 i 10 anys. La Violet, filla del xerif, iniciarà una investigació policial paral·lela a la del seu pare per descobrir qui ha robat els picarols dels rens del Pare Noel, l’atracció turística del poble. Si troba el veritable lladre, aconseguirà que el pare del seu millor amic, a qui han acusat del robatori, surti de la presó i pugui passar el Nadal amb la seva família. Una pel·lícula que parla de la valentia, del valor de l’amistat, del perdó i dels vincles familiars. Alhora, és una aventura entretinguda amb un rere fons nadalenc.

 

Scrooge: Cuento de Navidad (2022)

Netflix proposa una revisió del clàssic de Charles Dickens, Cuento de Navidad. L’avar Ebenzer Scrooge té, la nit de Nadal, una última oportunitat d’enfrontar-se la seu passat i canviar el seu futur abans que sigui massa tard. Es tracta d’una pel·lícula d’animació amb força contingut musical, però compte a veure-la amb nenes i nens molt petits, ja que les aparicions del fantasma del Nadal són fosques i poden fer-los por.

 

Klaus (2019)

Smeerensburg, una illa fosca i gris més enllà del Cercle Polar Àrtic. Jesper, un carter malcriat desterrat pel seu pare a un indret on ningú s’intercanvia cartes, perquè ningú s’intercanvia ni tan sols paraules. I Klaus, un fuster solitari que, a cop i a de regalar il·lusió als infants, aconseguirà transformar l’illa. Una pel·lícula d’animació sobre la màgia del Nadal i la força dels valors que l’acompanyen.

 

El Grinch (2018)

Una versió molt més amable que la de la pel·lícula del 2000 protagonitzada pel Jim Carrey. En aquest cas, es tracta d’un film d’animació que recull la història del Grinch, l’homenet verd que detesta el Nadal i que es proposa robar-lo. Es toparà, però, amb la bondat i il·lusió desbordant d’una nena, la Cindy-Lou, que el canviarà per sempre.

 

La Navidad de Ángela (2017)

30 minuts de tendresa. La Navidad de Ángela, basada en el conte de Frank McCourt, recull un episodi real viscut per la mare de l’autor. Una freda nit de Nadal, Ángela, una nena de 6 anys, s’emporta el nen Jesús del pessebre de l’Església per abrigar-lo i que no passi fred. Quan el mossèn se n’adona, denuncia el robatori a la policia. Una pel·lícula curta, pensada per als més petits, que els farà reflexionar sobre el veritablement important del Nadal. Si als més petits de casa els captiva aquesta pel·lícula, poden veure també El deseo de Navidad de Ángela (2020), una seqüela sobre el valor de la família.

 

Frozen: una aventura de Olaf (2017)

Curtmetratge de la factoria Disney que recull la voluntat d’Olaf per descobrir les tradicions nadalenques dels habitants d’Arendelle. 20 minutets d’entreteniment pels més petits i fans de Frozen.

 

Se armó el Belén (2017)

Pel·lícula nadalenca fonamental per a tots aquells que, entre tanta pel·lícula sobre la figura del Pare Noel, no volen oblidar-se de qui és el veritable protagonista del Nadal. En aquest film, Josep, Maria i el naixement de Jesús són el centre de la trama. A, i també un ase cridat a portar un Rei. Una història divertida i tendra al voltant del naixement de Jesús.

 

SantaPaws: en busca de SantaCan (2010)

Ja ens perdonareu per incorporar a aquesta llista de pel·lícules nadalenques una de protagonitzada per uns gossos ajudants del Pare Noel que parlen. Potser sí que és una mica hortera, però la veritat és que als més petits els encanta. La típica història d’un Nadal que està en risc i que, en aquest cas, serà salvat per uns gossos, amb l’ajuda d’elfs i unes valentes nenes orfes. La història, a més, continua amb una segona entrega, Los cachorros de SantaCan (2012).

 

Mickey descubre la Navidad (1999)

Gairebé 25 anys té aquesta pel·lícula i continua sent digne de ser recomanada per veure al Nadal. Curtmetratges protagonitzats per la colla d’en Mickey Mouse i per la màgia, la il·lusió i els valors del Nadal. Un clàssic! També ho és la seva seqüel·la, La mejor Navidad de Mickey (2004). Tan una com l’altra, continuen sent una aposta segura per veure amb els més petits de casa.

 

Sólo en casa (1990)

I si hi ha un clàssic per excel·lència en matèria de cinematografia nadalenca… és aquest. La saga dels McAllister i l’estrany costum d’oblidar-se el seu fill petit al Nadal. En aquesta primera entrega, se l’obliden a casa, on s’haurà d’enfrontar a dos lladres poc hàbils. A la seqüela, Solo en casa 2: Perdido en Nueva York (1992), l’aventura es replica als carrers de Manhattan. Provablement ens sabem els diàlegs de memòria, però no hi ha Nadal sense veure aquestes pel·lícules. I tot i que ja tenen més de 30 anys, encara agraden a tota la família.