Veure com els fills o filles es fan grans no sempre és fàcil. Els eduquem perquè puguin volar sols, però de vegades costa d’acceptar que ja tenen ales. Hi ha moments concrets en la seva vida que evidencien el pas a l’edat adulta. L’accés a la universitat, el carnet de conduir… i el primer amor. També, en aquest moment, podem acompanyar les nostres filles i fills per tal que estimin i siguin estimats bé.

Com pràcticament tot en educació, ensenyem a estimar els nostres fills i filles a través de l’exemple. Veure un amor saludable a casa farà, amb tota probabilitat, que vulguin replicar-lo quan els toqui tenir una relació de parella. Parlar molt amb ells i, sobretot, escoltar-los, els ajudarà a fer-se preguntes per saber si la persona en qui s’han fixat és realment el que volen o no.

No podem oblidar que, en l’enamorament, sobretot en l’adolescència, el component de l’atracció física té molt de pes. Una atracció condicionada, en part, per la química cerebral i per les hormones. A banda d’això, també hi ha un altre element a tenir en compte: les personalitats de l’enamorat.

La psicopedagoga Maria Gil ens parla de les 4 personalitats de l’enamorat descrites al best-seller Why him, why her? de la biòloga i antropòloga Helen Fisher. Identificar quina personalitat d’enamorat té el nostre fill o filla ens ajudarà a orientar-lo a l’hora de saber amb quin perfil es pot entendre millor.

  • L’explorador/a.

Responen a aquest perfil persones curioses, enèrgiques, divertides i més aviat impulsives. A més, són atrevides, independents i entusiastes. Al seu costat, necessiten algú que gaudeixi també amb la descoberta. La seva parella ideal, per tant, serà per defecte un/a altre/a explorador/a.

  • El/la negociador/a.

Són perfils idealistes, imaginatius, comunicatius, empàtics i amb bones habilitats socials. Són també intuïtius, altruistes i comprensius amb el seu entorn. La seva sensibilitat els defineix. Eviten el conflicte i no els agrada discutir. Aquestes característiques encaixen amb les d’un/a director/a.

  • El/la constructor/a.

Es tracta de persones familiars, pacífiques, tranquil·les, sociables, compromeses i lleials. Tenen les idees clares, són amants de l’ordre i poc amics del risc. Se’ls reconeix com els “guardians de les tradicions”. Així, la seva parella perfecta serà un team-builder, és a dir, un/a altre/a constructor/a.

  • El/la director/a.

Analítics, competitius, persistents. També racionals, decisius i perfeccionistes. Aquesta personalitat busca “un company de ment”, algú amb qui compartir allò que pensen i allò que senten. La seva parella ideal serà un/a negociador/a.

Tot i que poden semblar clixés o generalitzacions, qualsevol de nosaltres podem identificar-nos amb alguna d’aquestes personalitats de l’enamorat. És important també identificar la dels nostres fills o filles, ajudar-los a saber com són, com estimen i què és el que necessiten al seu costat.

Acompanyem els nostres fills i filles en l’elecció de la seva carrera universitària; també en la del seu primer cotxe. No podem deixar-los sols en el que serà la tria més important i transcendent de la seva vida. En la mesura que en vulguin parlar, els hem de poder orientar en les seves primeres experiències en l’enamorament.

Aquest test us ajudarà a identificar quina personalitat d’enamorat és el vostre fill o filla.