L’estiu és un temps d’oportunitats. Oportunitat de viatjar, de descansar, de fer esport, d’aprendre coses noves, de reprendre aficions… moltes opcions que, tot i que s’han d’aprofitar, no ens haurien de fer perdre de vista la gran oportunitat de l’estiu: la de compartir més que mai temps en família. És important, doncs, planificar i no descuidar-nos de tot allò que podem fer plegats. De tot allò que l’estiu ens ofereix per fer família.

Abans que les vacances se’ns tirin al damunt, és important prendre’ns un temps per a planificar l’estiu. Aquesta organització podem fer-la en família. És important que tots s’hi sentin inclosos, que se sentin escoltats. Cal tenir en compte les diferents edats, horaris i gustos. Només si tots se’n senten part, voldran ser-ne part. I no és necessari pensar en grans coses, grans viatges ni grans plans. De vegades, el més quotidià, pot ser el que més acabin recordant.

7 coses que podem potenciar durant l’estiu per fer família:

  1. Tots llevats i entaulats

Durant el curs, al matí, tot són presses i corredisses. Una cursa d’obstacles per tal d’arribar a l’escola puntuals. Les vacances ens ofereixen l’oportunitat de llevar-nos amb més calma i d’entaular-nos per compartir un bon esmorzar. Aprofitem-ho! Intentem que més o menys tots es llevin a la mateixa hora. Parem la taula i compartim quelcom més que un esmorzar. Planifiquem junts el dia o expliquem-nos què hem de fer. Aparquem les presses i comencem el dia amb un moment compartit.

  1. Molt més que un àpat

En la mesura que els horaris de cada membre de la família ho permetin, aprofitem els àpats, el dinar o el sopar, per fixar un altre moment de trobada al voltant d’una taula. Que sigui un moment lliure de pantalles, sense tele ni mòbils. Aprofitem per parlar, per explicar, per compartir… allarguem les sobretaules aprofitant que l’endemà el despertador no sona tan d’hora.

  1. Menys pelis i més jocs

Sigui a les sobretaules o en qualsevol moment del dia, aprofitem el temps lliure per jugar plegats. De vegades la inèrcia ens porta a aixecar-nos de taula després de sopar i posar una “peli”. Però potser algun dia podem substituir la peli del vespre per un joc de taula. Ja sabem que els jocs no són només cosa dels més petit. Jocs de taula, de cartes… el que sigui! És important que ens divertim junts, en família! I als nostres fills i filles els agradarà que els sorprenguem i portem nosaltres la iniciativa.

  1. Aprofitem els desplaçaments en cotxe

De vegades, a l’estiu compartim temps al cotxe en trajectes més llargs de l’habitual. Si marxem de cap de setmana, si visitem la família al poble o si, simplement, anem plegats cap al casal d’estiu. Paga la pena aprofitar aquests moments. Apaguem de tant en tant la ràdio i parlem, expliquem-nos què hem fet, com ha anat el dia, si tenim algun neguit o alguna il·lusió, juguem a algun joc de paraules, etc.

  1. Compartim aficions

Si tenim aficions comunes, l’estiu, quan els horaris de cadascú es flexibilitzen, pot ser el moment de compartir-les. Aprendre a tocar algun instrument plegats, fer excursions a la muntanya o algun taller creatiu o preparar una recepta nova. Entre germans, amb el pare o amb la mare. El cas és que si alguna cosa ens apassiona, serà encara millor si la compartim.

  1. Plantegem-nos reptes plegats que ens ajudin a créixer

Proposar-nos fites o assoliments ens ajudarà a créixer. Reptes, per exemple, de lectura. Proposem-nos quant volem llegir cadascú, assignem un temps cada dia per fer-ho, “piquem-nos” de forma sana per veure qui assoleix abans el seu propi objectiu i celebrem-ho en família.

  1. Fem la nostra playlist de l’estiu

Com que tot és sempre millor amb música, pot ser una bona idea crear junts una llista de reproducció de cançons d’estiu. És important que tothom hi vegi reflectits els seus gustos. D’aquesta manera, si tenim una setlist d’estiu que acompanya els nostres dies i les nostres experiències, estarem vinculant records a cançons determinades. Records que ens vindran inevitablement al cap cada vegada que les escoltem, passi el temps que passi. És una bona estratègia per mantenir les experiències viscudes en família sempre presents.

 

Sigui com sigui el nostre estiu i fem el que fem durant les vacances, tinguem present que cada dia pot ser una nova oportunitat per enfortir vincles i créixer plegats. Estiguem disposats a no deixar que el temps s’ompli sol… posem-li intenció, no deixem escapar cap conversa, cap moment per compartir. No oblidem que el millor del temps que ens regala l’estiu és poder-lo compartir. Aprofitem per fer família!

 

Llegeix altres posts que et poden interessar:

“Mama, papa… puc fer-ho jo sol!”

4 claus perquè el teu fill sigui feliç, amb Fernando Alberca

Com fomentar l’ordre en els nostres fills