Durant aquestes setmanes hi ha famílies que tenen la sort de poder fer un viatge. Algunes més lluny, d’altres més a prop, però en qualsevol cas és una experiència que ens ofereix l’oportunitat de compartir temps extraordinari amb els nostres, d’estimular la curiositat dels nostres fills i de fomentar el seu aprenentatge. Coneix els beneficis de viatjar en família i com treure’n el màxim profit.

Veure’ns en escenaris excepcionals, ens ofereix oportunitats excepcionals. I és important aprofitar cada situació per educar els nostres fills i filles. Organitzar un viatge o descobrir una ciutat nova poden ser vies diferents per generar converses que eduquin i ajudin a crear o reforçar el vincle afectiu. Per això us proposem que, si teniu la sort de fer un viatge aquest estiu, aprofiteu per a convertir-ho en una ocasió de creixement dels vostres fills involucrant-los en tot el procés.

3 maneres d’involucrar els vostres fills:

  1. Investigació en família

Viatjar no és només gaudir del temps d’oci. Viatjar és aprendre, és descobrir. Dedicar temps a investigar plegats sobre el lloc al qual viatgem motivarà que els teus fills i filles preguntin, sentin curiositat i se sentin emocionats amb el viatge. Així, l’experiència no serà només durant els dies que sigueu fóra, sinó que la començarem a gaudir molt abans.

  1. Planificació i presa de decisions

Permetre que els teus fills i filles formin part de la presa de decisions, com activitats a dur a terme o llocs a visitar, els farà sentir apoderats a l’hora de prendre decisions informades. Podem involucrar-los a la planificació, no només logística, sinó també financera. Sumar-los a l’elaboració del pressupost els farà ser conscients del valor dels diners i com administrar-los. Pot ser una bona manera d’educar-los en la planificació i l’estalvi.

  1. Diari de viatge

Anima els teus fills a fer un diari de viatge. Poden fer-lo servir per escriure sobre allò que visquin, per dibuixar o enganxar fotografies o records, com bitllets de tren o entrades a algun museu o espectacle. Aquesta activitat els ajudarà a desenvolupar habilitats d’escriptura i a documentar les seves experiències amb creativitat.

 

Recorda que cada nen i cada nena és diferent, té habilitats i interessos propis. Tingues això en compte a l’hora d’involucrar-los en la preparació del viatge.

3 beneficis de viatjar en família:

  1. Estímul de la creativitat i l’aprenentatge

Els viatges són una font inesgotable d’aprenentatge pels infants. Visitar museus, monuments històrics, fenòmens geològics… els ofereix l’oportunitat d’aprendre sobre història, ciència, art o natura. A més a més, explicar-los al seu nivell tot allò que veuen i descobreixen, enfortirà la seva curiositat i el seu desig d’aprendre.

  1. Enfortiment dels llaços familiars

Viatjar en família ajuda a crear records compartits que els acompanyaran tota la vida. El fet d’estar sols en el nucli familiar, lluny dels amics o la resta de la família, també fa que es reforci el sentiment de pertinença. Enfrontar-se, a més, a experiències noves ens farà sentir-nos un equip. Els viatges o escapades familiars ajuden a enfortir els vincles que ens uneixen als nostres fills.

  1. Apertura de mires

Si tenim l’oportunitat de visitar indrets llunyans amb filosofies de vida diferents a la pròpia, podem animar els nostres fills a descobrir sense judicis noves realitats. Conèixer noves llengües, provar aliments nous i descobrir costums i tradicions diverses. Podem aprofitar aquesta situació per educar en l’empatia, el respecte i la tolerància.

Si bé és cert que tot plegat es pot educar de moltes altres maneres i en molts altres cotextos, si hem previst fer un viatge familiar aquest estiu, no deixem passar l’oportunitat! Tot educa, tot! I tenim la responsabilitat d’aprofitar-ho.