La màgia de les primeres paraules
Com desenvolupar el llenguatge del 0 als 5 anys
El passat divendres vam gaudir de la conferència “La màgia de les primeres paraules” de Teresa Vilardaga, llicenciada en Neuropsicologia Infanto Juvenil, psicopedagoga i logopeda. Màster en Trastorns de l’aprenentatge, Psicologia Clínica Infantil i en Altes Capacitats.
Aquesta va ser la quarta sessió del programa interescolar PARLEM AMB EXPERTS, programa de formació per a famílies de Llar i d’Educació Infantil, va tenir lloc a l’escola Institució Airina on Vilardaga ha col·laborat amb l’empresa UNDEV, unitat de neuropediatria pel diagnòstic i tractament de l’escolar.
Vilardaga va començar explicant l’adquisició del llenguatge i el coneixement del món a les diferents etapes infantils.
- Dels 3 als 9 mesos es produeix el Bootstraping fonoprosòdic, els nadons comencen a balbotejar i emetre sons imitant les converses dels adults.
- Dels 9 als 10 mesos comencen a comprendre els primers mots, relacionen paraula amb persona u objecte.
- A partir de l’any comença la fase lingüística i apareixen les primeres paraules “mama, papa, aigua, etc”.
- Dels 18 als 24 mesos es produeix la fase coneguda com “explosió lèxica”, els infants són com esponges de vocabulari
- A partir dels 2 anys comencen a fer combinacions de 2 o tres paraules.
- Dels 26 als 34 mesos comencen a elaborar les frases conjugant verbs i construint-les sintàcticament.
- Dels 36 als 60 mesos mostren habilitats per demanar les coses de manera indirecta, són més conscients dels aspectes socials d’una conversa, utilitzen l’el·lipsis per compartir pressuposicions i creen rols imaginaris.
- Dels 5 als 7 anys ja són capaços de fer narracions, parlar de fets i esdeveniments no presents en el context.
5 orientacions de base
Per tal d’afavorir el desenvolupament lingüístic dels nostres fills i filles i la seva capacitat per descobrir el món, la doctora va oferir un seguit de pautes o consells a seguir:
- Temps de joc. Quan estem amb els nostres fills és important dedicar-los-hi temps de qualitat, si cal posar el mòbil en mode avió i interactuar amb ells.
- Llegir contes diàriament. Segons la doctora aquest hàbit és molt enriquidor per a les criatures, ja que adquireixen llenguatge alhora que estableixen una connexió amb els pares i una rutina.
- Recollir, reformular i afegir. Quan el nostre fill diu quelcom, encara que no ho hagi pronunciat bé, hem de repetir allò que ha dit (aquest cop ben pronunciat) i afegir-hi més llenguatge, per exemple: nen “mira un cote bau”, mare “oh sí un cotxe blau, és molt bonic”.
- Motherese / Baby Talk. La pràctica del motherese consisteix en interactuar amb el nadó, mirar-lo, somriure i explicar-li tot allò que l’envolta amb un to de veu amorós.
- Higiene de son. Cal ensenyar als infants a dormir i que agafin el patró de son. L’ús de pantalles abans de dormir pot alterar el patró de son.
Què no els va bé?
- Xumet: Millor retirada a partir dels 18-24 mesos.
- Biberó: retirada a l’any (màxim) (AAP recomana als 18 mesos).
- Menjar triturat que es perllongui en el temps. La majoria de pediatres recomanen els aliments sòlids aviat per començar a agafar musculatura maxil·lofacial.
- Deixar-los amb pantalles cada dia. No és Bo.
- No poder dedicar-los cada dia un temps de qualitat. Cal que ens sentin, que ens mirin, que modelem, que expliquem tot.
- Vocabulari infantil poc explícit o ric. Si podem diferenciar i dir a cada cosa pel seu nom millor.
- Frases imperatives tota l’estona. Si sempre els parlem en to imperatiu “posa’t la jaqueta”, “menja”, “sortim”, no afavorim que ells puguin respondre i descobrir altres tipus de conversa.
Esperem que aquest article hagi estat d’utilitat! A la Institució Familiar d’Educació creiem que els veritables educadors dels vostres fills sou vosaltres, les famílies. És per aquest motiu que posem tot el nostre temps, esforç i experiència al vostre servei. Creiem en una educació familiar i en la importància d’una societat on les famílies estiguin preparades i formades per tirar endavant.
Qualsevol dubte o suggeriment el podeu deixar a comentaris!