Comença el compte enrere per a les vacances escolars i molts pares i mares ja busquen la millor opció d’activitats per als seus fills i filles. Aquelles que els permetin gaudir i continuar aprenent. No podem oblidar que d’educar, mai es fan vacances. Així que és important escollir bé per garantir que l’estiu sigui, no només un temps d’oci i descans, sinó també un moment que fomenti el desenvolupament intel·lectual, social i personal dels infants.

Tot i que molts nens i nenes conten ja els dies mentre esperen l’arribada de l’estiu, per a moltes famílies és el moment de fer el trenca-closques de cada any per aconseguir adaptar els horaris d’unes vacances escolars que comencen a finals de juny i unes vacances laborals que no arriben fins unes setmanes més tard.

Escoles, entitats de lleure, clubs esportius, agrupacions culturals… preparen una oferta d’activitats atractiva i molt àmplia. És important que cada família es prengui el seu temps per a valorar què és important per a ells, què valoren i què prioritzen. Quan es tracta de l’educació dels fills, mai és bo improvisar.

Així, com a mares i pares, què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir què faran els nostres fills i filles durant l’estiu? Si volem trobar l’equilibri entre allò que els ve de gust i allò que considerem que és bo per a ells, podem tenir en compte:

  1. Que es mantinguin els hàbits d’aprenentatge.

Les vacances d’estiu dels infants són un període molt llarg. És important que, tot i que es flexibilitzin els horaris i l’exigència, es mantinguin despertes rutines i hàbits d’aprenentatge. Així, s’evita que hi hagi una desconnexió total amb tot allò que han treballat durant el curs a l’escola. En cas contrari, l’arrencada del període lectiu al setembre serà mes costosa i la fase d’adaptació s’allargarà més del compte. Mantenir-los actius en un entorn d’aprenentatge serà profitós a curt i a llarg termini.

  1. Que es reforcin les habilitats socials.

Els infants estan acostumats a compartir el seu dia a dia amb una vintena aproximada de companys a l’escola. Això els permet desenvolupar habilitats socials com la capacitat d’escolta, l’empatia, la defensa de les idees pròpies i també l’acceptació de les alienes, entre d’altres. Mantenir un espai compartit amb altres nens i nenes durant l’estiu els permetrà continuar desenvolupant aquestes habilitats.

  1. Que puguin aprofundir en allò que els agrada.

Els nens i nenes, per petits que siguin, acostumen a tenir clar què és allò que més els agrada fer. Practicar algun esport, ballar, llegir, fer manualitats, cuinar, estar a prop de la natura… sigui el que sigui, durant el curs tenen un temps limitat per a gaudir-ne. L’estiu és per a tots, grans i petits, el moment de l’any en què podem fer allò que més ens agrada i que durant el curs no tenim temps de fer. És recomanable oferir-los la possibilitat d’incorporar al seu dia a dia allò que més els agrada fer.

  1. Que puguin aprofundir en allò que considerem important.

A més de garantir temps per gaudir del què els agrada, també n’hem de procurar per allò que creiem que és bo per a ells. En aquest sentit, l’estiu també és un bon moment per a, en un context lúdic i més relaxat, continuar millorant les seves competències lingüístiques. Així, podem prioritzar aquelles propostes que reforcin, per exemple, l’exposició a l’anglès. Aprendre, mentre es gaudeix, sempre és més fàcil.

  1. Que l’educació en valors sigui una prioritat.

Dèiem que d’educar no es fan vacances. I ho diem en el sentit més ampli. És important que l’entorn on els infants faran les activitats d’estiu no representi un trencament amb el tipus d’educació que reben durant el curs. Que el context sigui lúdic i divertit, no exclou que seguim apostant per una educació en valors. Per això, cal buscar aquelles propostes que s’adeqüin a la manera com cada família vol educar els seus fills i filles.

Evidentment, hi ha altres factors a tenir en compte, com la conciliació o l’economia familiar. Un trenca-closques gens fàcil que requereix una mica de temps per a trobar la millor opció per a les nostres filles i fills. Tots volem garantir-los, a més d’aprenentatge i diversió, un estiu que recordin sempre!