10 claus per a entendre, escoltar i parlar amb el teu fill o filla
Per què el meu fill no parla amb mi com ho fa amb els seus amics?
Per què el meu fill no parla amb mi com ho fa amb els seus amics? Un pare li va fer aquesta pregunta a la psicòloga Patricia Ramírez a una de les entrevistes de Aprendemos juntos del BBVA; la doctora li va respondre amb una altra pregunta: “Quan tu parles amb els teus amics, ho fas com un interrogatori? Què has menjat a l’escola?, què tal a matemàtiques ?, has fet l’examen?”
A vegades no els preguntem als nostres fills pel que a ells realment els interessa, si no per allò que nosaltres volem saber. La psicòloga va remarcar la importància d’establir una comunicació bidireccional. Per a descobrir què els interessa hem d’escoltar més, opinar menys, compartir les nostres experiències, demanar la seva opinió i preguntar-los si volen la nostra. En definitiva, fer-los partícips de la nostra vida, va afirmar Ramírez.
Un llibre molt recomanable per a fomentar la comunicació bidireccional és: Com parlar perquè els seus fills l’escoltin i com escoltar perquè els seus fills li parlin d’Adele Faber i Elaine Mazlish.
També us animem a que veieu la conferència on-line de Lluís Ignasi Bonastre , professor, consultor i director de projectes educatius, titulada:“Com parlar perquè els fills escoltin?” per al cicle “AcompanyemFamílies” al canal de You Tube de la Institució Familiar d’Educació.
10 claus per a comunicar-te amb els fills
- Escolta amb atenció i mostra interès pel que diu
- Empatitza amb els seus sentiments i no suposis que sent el mateix que tu
- Fes-li partícip de la teva vida, de les decisions que es prenen a casa
- Demana-li opinió
- Demana-li perdó quan t’equivoquis
- Comunica-li en positiu
- Mostra’t pròxim emocionalment
- Agraeix-li els seus gestos, paraules o bones accions
- Adapta el discurs al seu temperament
- Fes-li reflexionar, ajuda’l a resoldre els problemes per si mateix.
Aquest ambient de comunicació no surt sol. Cal treballar perquè es creï, s’enforteixi i sigui el punt de suport de pares i fills a l’hora de preveure i tractar els diferents problemes que poden sorgir tant en la infància com en l’adolescència.
Recursos didàctics per millorar la comunicació. Ferran Ramón-Cortés és un expert en comunicació interpersonal que recentment ha presentat el projecte “La Isla de los 5 Faros“, un espai creat per al creixement i aprenentatge de les habilitats de comunicació personal on hi trobaràs tots els recursos que ha anat desenvolupant durant els darrers 15 anys: llibres, articles de narrativa, articles d’assaig, cursos i entrevistes en vídeo.
Esperem que aquest article hagi estat d’utilitat! A la Institució volem acompanyar a les famílies en aquest gran repte educatiu. Amb el Personal & Family Project, a més de fomentar una bona preparació acadèmica, volem que els nostres alumnes arribin a ser persones íntegres i felices, ciutadans solidaris i professionals competents.
Veure el vídeo resum aquí.