Com recuperar la confiança en temps de COVID?
10 consells per recuperar la confiança i una actitud positiva davant la por, l’ansietat, les fake news i altres derivats de la pandèmia
Estem vivint una impactant crisi global, provocada per la pandèmia de la COVID-19. Aquest fet li hem de sumar que estem acostumats a la comunicació en temps real i a accedir a cop de clic a informació penjada en el núvol per qualsevol persona.
Aquesta facilitat per accedir a certs continguts pot jugar a favor i en contra nostra. Amb les eines adequades podem enfortir la nostra capacitat per superar els obstàcles i no caure en la pandèmia de la por.
A la pandèmia sanitària se li suma la pandèmia de la por
Què és la pandèmia de la por? Cada vegada hi ha més temor enfront de potencials amenaces i major ansietat davant la capacitat de superar-les.
“La tendència a inflar els riscos i el perill ha anat de la mà amb la idealització de la seguretat i la supervivència com a valors en si mateixos”.
Frank Furedi, Universitat de Kent
La crisi del coronavirus té diferents seqüeles: per descomptat una crisi sanitària i, a conseqüència d’aquesta, una crisi econòmica i social. Aquest panorama ha provocat un gran impacte en les emocions i en el comportament tant d’adults com dels més petits.
L’entorn escolar no és aliè a aquest context. L’educació i la formació del caràcter, especialment d’infants i adolescents, és fonamental per ajudar a desenvolupar valors com la resiliència, l’esperit crític o la solidaritat. Tenir esperança i creure en la capacitat de l’ésser humà de superar l’adversitat és l’antídot contra aquesta tendència a inflar els riscos i els perills.
Afirma Stephen M. R. Covey al seu llibre “El factor Confiança” que la confiança no és una qualitat tova sinó que és un actiu, tangible i activable que pot crear-se i cultivar-se, perquè sigui present en la vida personal i organitzacional. Per aquest motiu, us proposem 10 consells per generar vincles de confiança i mantenir-los.
10 consells per superar la por a la COVID-19 i recuperar la confiança
- Accepta la por com una resposta natural que pot ser molt útil, ja que també t’ajuda a adaptar-te o a respondre davant situacions de risc.
- Evita la sobreinformació. Procura limitar la teva exposició als mitjans o a les xarxes socials, especialment si difonen notícies sensacionalistes.
- Contrasta les fonts d’informació. Consulta fonts d’informació experta ja que això sí pot ajudar-te a reduir els riscos reals i protegir-te.
- No difonguis rumors o notícies falses. No alimentis la teva por ni la dels altres.
- Compleix les normes i recomanacions amb responsabilitat i consciència. Es tracta d’un compromís solidari amb els altres.
- No prenguis decisions per simple imitació. Actuar com els altres sense sentit crític pot ser perjudicial per a tothom.
- Connecta amb la teva família i amics. Dedica uns minuts cada dia per estar amb ells i evita parlar permanentment de la COVID.
- Informa els més petits de manera realista. En el cas de menors proporciona’ls explicacions veraces i adaptades al seu nivell de comprensió.
- Reforça la teva actitud positiva. No et posis en el pitjor dels escenaris anticipadament. Dedica un temps per a tu i per a allunyar els pensaments intrusius.
- Segueix una rutina. La pandèmia pot haver alterat les teves hores de son, dieta o els teus hàbits. Tracta de mantenir una rutina diària saludable.
Esperem que aquests consells us hagin ajudat! Des de la Institució volem acompanyar-vos amb l’educació dels vostres fills. Tan en els bons com en els mals moments. I, com pandèmia ens ha afectat a tots, ara més que mai compteu amb el nostre recolzament.