L’educació musical juga un paper fonamental en la formació integral dels infants: amplia la seva capacitat de percepció auditiva, afavoreix l’expressió de sentiments i emocions, estimula la creativitat, els ajuda a gaudir de l’entorn sonor i de la cultura musical, i és també una eina per treballar el coneixement i domini corporal. “Fins i tot pot ser un instrument per millorar la timidesa o la capacitat de concentració i relaxació”, reivindiquen des de La Farga Infantil. Ho resumim en 5 beneficis:

  1. Treballa la sensibilitat: l’expressió de sentiments i emocions.
  2. Estimula la creativitat: tot i que no està demostrat científicament, el canvi que provoca la música en l’estat d’ànim dels més petits sol anar acompanyat d’una expressivitat que fomenta la seva capacitat artística o creativa.
  3. Afavoreix la cultura sonora: els ajuda a gaudir de l’entorn sonor i de la cultura musical.
  4. Fomenta l’expressió corporal: és una bona eina per treballar el coneixement i domini corporal.
  5. Accelera l’aprenentatge lingüístic: La música estimula i accelera l’alfabetització. En aquest punt les cançons infantils juguen un factor clau gràcies al ritme i la repetició de síl·labes i paraules una i una altra vegada.

L’escola defensa que la base fonamental de l’educació musical són l’audició, el cant, el ritme, l’expressió corporal, la creació, l’apreciació musical i l’exercitació amb instruments musicals. I destaquen que entenen aquesta educació com a aspecte important per a totes les criatures, “no només per a aquells que semblen tenir una predisposició natural”. És a dir, que tothom pot millorar les seves capacitats musicals, “especialment dels 0 als 5 anys”. Per això, resulta important, tant a l’escola com a casa, preveure moments d’escolta musical, fer jocs, cantar amb els nens, jugar a improvisar melodies i tota mena d’activitats que impliquin la música i la seva estimulació.

 

Com es treballa la música a l’escola?

Música i rutines

L’activitat musical al centre està present al llarg de tot el dia a través de cançons a l’aula que acompanyen les seves rutines diàries com recollir, canviar de tasca, sortir al pati o fer jocs amb els més petits. “Són rimes i ritmes que milloren la seva consciència fonològica”, expliquen. D’aquesta manera la música es viu com una experiència total, i no com un contingut adscrit únicament a l’hora de música.

Audicions

Pel que fa a les audicions, se’n fan dues diàries, al matí i a la tarda, que segueixen una programació establerta. Ajuden a l’escola a començar la franja del matí o la tarda “amb concentració i una actitud relaxada“. Igualment, la música també està molt present a les festes populars que celebren. Així, per exemple, celebracions com la Castanyada, Santa Cecília, Nadal i Sant Jordi tenen un repertori bàsic que ajuda la comunitat escolar a mantenir les seves tradicions i a introduir-ne d’altres.

Sonoritat conscient

Una altra manera destacada de treballar l’educació musical, no menys important, és obrir-se “de manera conscient” a la realitat sonora que envolta l’escola. En aquest sentit, detallen que es fixen especialment en els sons de l’escola, del carrer i de la natura. Aquesta sonoritat conscient no consisteix en cap altra cosa que activar una “escolta atenta” que busca, en conjunt, ajudar els alumnes a respectar i alhora gaudir de l’entorn sonor.

Dinàmiques expressives

L’estrella de l’aprenentatge musical al centre és el mòdul de dinàmiques expressives, impartit per una especialista de música, expressió corporal i expressió emocional. Els dos eixos fonamentals d’aquest mòdul són, precisament, la música i el moviment com a recursos privilegiats per treballar la sensibilitat, la creativitat i l’expressió emocional i corporal. A més, les estratègies teatrals i dinàmiques de grup també hi són presents i afavoreixen el creixement en altres capacitats com les habilitats socials o lingüístiques.

 

Esperem que aquest article us agradi. Com sempre des de les escoles de la Institució Familiar d’Educació, posem tots els nostres coneixements al vostre servei per acompanyar-vos en la meravellosa tasca d’educar als vostres fills i filles. Si teniu qualsevol dubte o neguit sobre aquest tema, podeu deixar un comentari o posar-vos en contacte directe amb l’escola.

 

Font: criatures.ara.cat