El neurofisiòleg de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Camilo Galindo, va impartir una xerrada a la Institució Lleida el mes passat.

Durant la xerrada el doctor va explicar com es desenvolupa el cervell a mesura que anem creixent i va donar uns quants consells a l’hora d’educar als nostres fills i filles en l’ús racional de les pantalles digitals.

Segons Galindo les pantalles poden ser unes bones aliades, però bé és sabut tenen els seus riscos. Mentre l’infant sigui menor de dos anys és preferible que no consumeixi cap mena de pantalla digital, ja que encara està formant-se el seu cervell i aquests estímuls visuals poden evadir a la criatura de les connexions i vincles amb el món real.

Un altre risc que declara com a greu el doctor és el perjudici ocular. La vista, juntament amb l’atenció, és una de les principals afectades per l’ús abusiu de les pantalles, és per això que hem d’evitar que els nostres fills s’apropin massa al telèfon, televisor, ordinador, etc.

 

Consells per a fer un ús racional de les pantalles

Pel que fa a l’edat en la qual els fills poden tenir telèfon mòbil propi, el doctor no va establir cap edat com a òptima, “això depèn de l’estat i maduració de cada nen o nena” va afirmar. De totes maneres, va proposar alguns trucs perquè els fills facin un ús racional dels dispositius propis:

  • No amagar ni prohibir l’ús del dispositiu. “La prohibició genera curiositat i addicció”, afirma Galindo. Si expliquem els riscos que comporta fer un mal ús del telèfon o dispositiu, el nen podrà valorar per si mateix. Per explicar aquest punt, el doctor va fer una comparació amb els accidents domèstics que es produeixen als Estats Units, provocats per la  falta de concienciació de menors, nens i nenes que desconeixen el risc que suposa tenir una arma a casa.
  • Evitar fer servir el consum de continguts com sèries o videojocs, o de dispositius com la tableta o el mòbil com a premi. L’associació entre portar-se bé i consumir pantalles pot derivar en un hàbit o, en el pitjor dels casos una addicció, difícil de deixar.
  • Establir uns límits o regles amb el teu fill o filla. Quan es regala un dispositiu a un nen o nena, sobretot quan ja són preadolescents, és molt recomanable segons el neurofisiòleg, establir un “contracte d’ús del dispositiu”. És a dir que el teu fill es comprometi a utilitzar-lo durant unes hores fixades i que sàpiga quin tipus de continguts no pot consumir i el perquè.
  • Confiar està bé, però supervisar també. Hi ha diversos programes que bloquegen tots aquells continguts considerats per a adults, també es poden establir un límit d’hores d’ús de cadascuna de les xarxes socials o apps descarregades.

Tornem als bàsics

Per altra banda, el metge va fer una crida a cuidar d’allò que més necessitem tots, sobretot els més petits de la casa, per a créixer forts i sans, és a dir tornar als bàsics:

 1. Cuidar les relacions familiars. Amb l’ús de les pantalles cada cop parlem menys amb les persones que tenim a la vora, pot ser que els veiem cada dia o que estiguem cansats, però hem d’establir moments per estar junts en família sense connectar amb el món virtual.
 2. Descansar bé. El son és un dels principals afectats quan consumim moltes hores de pantalla, sobretot si ens acostumem a consumir-la abans d’anar a dormir.
 3. Llegir. Amb l’augment d’ús de les pantalles, s’ha augmentat la falta d’atenció. Amb la lectura, ja sigui amb mitjà digital o paper, fomentem la concentració, a més de la cultura, dels nostres fills i filles.
 4. Fer exercici. L’ésser humà i per suposat els infants necessiten fer exercici diàri per cremar tota l’engeria i descansar bé. Si el nostre fill o filla està tpt el dia enganxat als videojocs o a les xarxes socials assegut a una cadira o estirat al sofà, dificilment estarà prou cansat per a dormir bé durant la nit.

 

Si us ha agradat aquest article, de ben segur que us agradarà el pròxim post sobre educació en l’ús de pantalles, resum de la xerrada de l’Anna Plans, mare activista pro-drets del menor i Presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya. Podeu veure el vídeo de la sessió completa de l’Anna Plans al canal de YouTube de la Institució Familiar d’Educació.