El meu fill no parla! Què puc fer per ajudar-lo?

Amb el confinament causat per la Covid-19, molts infants de 0 a 3 anys han viscut els primers mesos de la seva vida tancats a casa. Algunes de les conseqüències degudes a aquest tancament que s’han percebut en alguns infants són: dificultat a l’hora de parlar o expressar-se, dificultat a l’hora d’adaptar-se a la Llar d’Infants, por o mandra de sortir al carrer, etc.

En aquest post la Vanessa Lucas, mestra de Llar 2 de la Institució Lleida ens proposa 7 consells per estimular la parla dels més petits:

De 0 a 6 mesos

  1. Treballar el llenguatge no verbal els primers mesos de vida per establir un vincle de confiança amb el nadó.
  2. Donar significat, explicar amb paraules les seves emocions, accions i desitjos.
  3. Evitar el xumet i el biberó quan comencen a parlar o fer el balbuceig (sempre que no sigui necessari). Perquè aprenguin a pronunciar correctament tots els sons.

A partir dels 6 mesos

  1. Aprofitar el joc per pronunciar sons i onomatopeies, per exemple jugar a titelles o explicar contes.
  2. Verbalitzar allò que fem en el nostre dia a dia, per a que vagi adquirint llenguatge.
  3. Procurar donar una alimentació que afavoreixi l’enfortiment de la musculatura maxil·lofacial. Per exemple canviant el puré de fruita per fruita tallada.
  4. Evitar els infantilismes o els diminutius. Donar exemple i parlar als fills com parlem entre adults, per tal d’ampliar el seu ventall de vocabulari.

Esperem que aquest article sigui útil i pogueu treballar a casa alguns dels consells que ens ha donat la Vanessa. Si teniu qualsevol dubte podeu deixar un comentari o dirigir-vos directament als/les mestres de les nostres escoles. Com sabeu, a Institució Familiar d’Educació procurem posar tot el nostre coneixement, temps i esforç al vostre servei, per tal d’acompanyar-vos en aquest camí d’aprenentatges que feu amb els vostres fills i filles.