Dentició a les primeres etapes
Consells perquè els teus fills gaudeixin d’una bona salut bucodental
Una de les preocupacions més habituals dels pares és la salut i higiene bucodental dels infants, primerament enfocada en el procés de dentició dels fills i posteriorment en com mantenir una bona higiene.
La Dra. Núria Melgosa odontòloga i odontopediatra a la Clínica QDENTS, va donar una xerrada a la Institució Lleida, dins del programa Family Time i ens va donar una sèrie de consells molt interessants sobre la dentició en aquestes primeres etapes.
Hi ha certs mites sobre el tema, com per exemple que fins que no els surten les dents no és necessari tenir-ne cura; però la realitat està molt allunyada.
Cal tenir cura de la salut bucodental fins i tot abans del naixement de l’infant
Com ho podem fer?
Les mares embarassades han de tenir especial cura amb la seva alimentació, durant la gestació han d’estar presents les proteïnes, el calci, el fòsfor i les vitamines A, C i D.
A més a més, han de cuidar la seva pròpia salut bucodental, tenint una correcta higiene per evitar la transmissió de patògens al nadó.
Quina és l’evolució de la dentició?
Les primeres dents poden sortir a partir dels 6 mesos i fins als 2 anys, aproximadament, en aquest moment l’infant tindrà 20 peces que conformaran les anomenades “dents de llet” o temporals.
A partir dels 6 anys hi haurà el canvi de dentició, a les anomenades dents permanents, que conformaran les 32 peces, aquest procés pot durar fins als 14 anys.
Com podem mantenir una bona higiene?
- És molt important mantenir una bona higiene de la boca, llengua, genives i mucosa des del moment del naixement. Després de cada presa de pit o biberó és important netejar amb una gasa humida, sobretot en les preses nocturnes.
- En el moment que ja apareixen les primeres dents, ja es pot introduir el raspall i la pasta de dents fluorada 2 cops al dia, en especial a la nit, i també és recomanable, que quants les primeres peces apareguin, poc a poc aquesta presa nocturna es vagi retirant.
- També és adequat que al voltant dels 12- 16 mesos es comencin a retirar els biberons per evitar interferir en el correcte desenvolupament de la dentició, i passar a beure líquids en una tassa o got.
- Ara però, amb els biberons mai s’han de fer ingestes de líquids ensucrats com làctics, sucs de fruites, etc.
- Pel que fa al xumet, tampoc s’aconsella el seu ús al principi, encara que pot servir per evitar que el nen succioni el seu dit, activitat amb conseqüències més greus per al desenvolupament de la boca. Si s’utilitza el xumet, és important no passar dels 24 mesos d’edat, ja que pot ocasionar problemes en la mossegada.
- Un altre aspecte que cal tenir en compte a l’ hora de cuidar la salut bucodental, no sols és la de visitar al dentista amb regularitat (un cop a l’any o cada 6 mesos) sinó també vigilar els possibles accidents domèstics que puguin patir els infants en les primeres edats. Quan els nens comencen a desplaçar-se, caminar o córrer poden patir alguna caiguda o cop que afecti a les dents, és de vital importància actuar el més aviat possible i amb rapidesa acudint a l’especialista pertinent, evitant així futurs problemes.
- També l’adult, ha de procurar no ser transmissor de patògens amb pràctiques poc saludables com el netejar el xumet que li ha caigut a l’infant al terra, amb la pròpia saliva; o compartir estris de cuina a l’hora de menjar i beure.
Com podem prevenir la Càries?
La càries és una malaltia crònica infecciosa que afecta als teixits durs de les dents, els 2 punts més importants per evitar tenir-ne són els següents:
- Cuidar l’alimentació, el consum de carbohidrats, d’aliments ultraprocessats, dolços i de consistència enganxosa, afecten en gran mesura a les dents, i afavoreixen l’aparició de bacteris. La ingesta d’aquests, entre hores i en horari nocturn, possibilita l’aparició de la càries, és per això on radica la importància d’un bon raspallat nocturn.
- Fer un bon raspallat de dents, a partir dels 6 mesos fins als 3 anys ja es pot utilitzar raspall i pasta fluorada amb un mínim de 1000 ppm de flúor, aquesta és la concentració adequada per tal que hi hagi un efecte protector. A l’inici amb un quantitat igual a la mida d’un gra d’arròs serà suficient, a partir dels 5 anys la quantitat seria com un pèsol.
- Un cop han sortir totes les dents, també es pot introduir l’ús de del fil dental.
- Fins als 8-10 anys els infants no seran capaços de fer una bona neteja, és per això, que els adults han de supervisar el procés de raspallat, així aconseguirem que aquest hàbit es consolidi.
- El raspallat més important de totes les etapes és el nocturn, ja que per les nits no es genera saliva; aquesta és antibacteriana i ajuda a protegir la flora bucal, heus aquí la importància d’aquesta neteja.
- La prevenció és molt important a l’hora d’evitar la càries, ja sigui amb revisions periòdiques, l’ús de selladors o resines protectores, i també l’observació de la boca de l’infant per part dels pares. Obrir a boca, aixecar els llavis i observar les mucoses, llengua, queixals… per vigilar l’aparició de càries incipients i evitar altres problemes bucals.
Esperem que aquest article us sigui de molta utilitat.