En l’educació dels fills el més important és l’educació dels pares. I és que les nostres filles i fills no neixen educats, neixen amb el dret a l’educació. Com a mares i pares hem d’estar preparats per afrontar aquesta enorme responsabilitat que, alhora, és un enorme privilegi.

En l’educació de les nostres filles i fills el final depèn del principi. Els valors que assumeixin com a propis en les primeres edats, assentaran la base del que seran d’adults. Per això, cal fer front al repte d’educar als nostres fills amb la millor preparació possible. Buscar el consell d’experts, demanar ajuda, formar-nos… serà sempre el millor dels començaments.

Hem preguntat a la psicopedagoga Pilar Guembe, que va impartir una xerrada a Institució Lleida sobre gestió emocional per a pares, quina és la clau per a educar els nostres fills. I la seva resposta ha estat: “el més important és no perdre els nervis”. I això, com s’aconsegueix?

  1. ORDRE. Quan a casa se’ns escapa un crit, acostuma a ser, no perquè la nostra filla o fill ho mereixi, sinó perquè els adults ens hem sentit sobrepassats per una situació determinada. De vegades, aquest estrès emocional que ens ha portat a perdre els nervis pot venir de la feina, de la relació de parella, de l’economia familiar, d’una mala organització del temps o l’espai… És important destinar temps a identificar què està generant aquesta falta de control emocional.
  2. NORMES I LÍMITS. En educació, las normes del joc han d’estar clares. Posar límits ens ajudarà a reduir conflictes. Per això, és important que, com a mares i pares, tinguem clar què és el més important. Sobre aquest punt de partida, normes justes i les justes. És a dir, cal establir pocs límits, i quan aquests estiguin assimilats, canviar-los i establir-ne de nous. Cal tenir clar també què passarà si no es respecten les normes o límits, decidir quines conseqüències hi haurà i anticipar-les als infants.
  3. AMOR I HUMOR. Les nenes i nens són alegres per naturalesa, així que la seva predisposició a escoltar-nos serà sempre més gran si ens dirigim a ells des de l’afecte i amb sentit de l’humor. Si aconseguim el control emocional i a més a més els nostres fills tenen clares les normes i límits, ens serà més fàcil gestionar les situacions amb humor.
  4. CUIDAR LA PARELLA. No podem ser bons pares si no som bona parella. És necessari que cuidem el nostre matrimoni per poder cuidar també dels nostres fills.
  5. ANÀLISI. Establir certa periodicitat en el control i anàlisi sobre com estan anant les coses pot ser molt útil per poder analitzar dia a dia o setmana a setmana com estem educant els nostres fills i si estem sent capaços de fer-ho des de la calma. I, si no és així, poder-nos preguntar: quan hem perdut els nervis? Amb qui? Què ens ha fet explotar? Posar les coses per escrit ens pot ajudar a detectar millor què ens està fent perdre la calma.

Aquests son alguns trucs o passes a seguir que, segons la psicopedagoga Pilar Guembe, ens podem ajudar a mantenir la calma. I això és important en l’educació dels fills, però també en “l’estar” de tots dins la família. Hem de desitjar estar a casa, hem de desitjar estar en família. I, sobretot, hem de tenir present que cada dia tenim una nova oportunitat. Que a ser mares i pares se n’aprèn cada dia i sempre podem tornar a començar!

 

Si vols llegir més articles sobre educació i familia, clica aquests enllaços!

10 idees per educar als teus fills amb filosofia, per Carlos Goñi

7 estils emocionals a l’hora d’educar que no són saludables i un que si, per Eva Bach

Claus per aconseguir que els teus fills confiïn en ells mateixos