Aquesta època de l’any és perfecta per treure l’artista que portem a dins!

La Maria Creu Sánchez, mestra de música d’Educació Primària i Secundària de l’escola Les Alzines de Girona, ens explica com a través de la música les alumnes s’emocionen, es motiven i se superen a si mateixes. Superen les seves pors i vergonyes, donen forma als seus sentiments i gràcies a l’esforç i treball constant acaben estimant allò que fan. Perquè, “si no ho coneixes, si no t’han donat mai les eines per tocar un instrument, per ballar, cantar o fer teatre, mai sabràs que ho pots arribar a estimar”, explica la mestra.

La música és clau, una escola sense música és com una llar sense taula. La música uneix. Segons les alumnes de 4t d’ESO de Les Alzines, la representació de Els Pastorets és l’esdeveniment més important d’aquell curs escolar. “Ens ho passem molt bé i fem molta pinya entre nosaltres”. La música desperta els sentits, els sentiments i uneix les persones. “Una vegada una alumna em va dir: aquest ha estat l’any més feliç de la meva vida” afirma Sánchez.

Som conscients del poder que té la música i les diferents arts? Sabem què els agrada als nostres fills, filles, alumnes?

A vegades podem pensar que es tracta d’una assignatura amb un temari que només uns pocs alumnes amb dots naturals poden gaudir. Res més lluny de la realitat! La música és una matèria interdisciplinària. Segons la Creu “a classe treballem de tot, conceptes de biologia com la composició d’una orella i com funciona l’oïda, conceptes d’història en què la música hi ha estat present, i moltes altres matèries”. I és que, per molt que ens marquem uns temaris i separem els coneixements en diferents àrees, al final, com a la vida, tot s’entrecreua.

El Nadal és una època que facilita l’expressió artística: La festa de Nadal de Primària, Els Pastorets de 4t d’ESO i les Nadales d’Educació Infantil omplen l’escola d’alegria. I a casa? Hi ha lloc per la música, les arts plàstiques, el teatre o la dansa?

9 Idees per treballar l’educació artística a casa aquest Nadal

  1.  Fer una representació teatral del pessebre amb la família.
  2.  Cantar Nadales tots junts.
  3.  Aprendre a tocar algun instrument.
  4.  Anar a veure un concert, un museu o qualsevol altre acte cultural.
  5.  Muntar una flashmob o coreografia amb la família.
  6.  Pintar, dibuixar o fer manualitats. La postal de Nadal mai falla!
  7.  Aprendre un poema i recitar-lo davant la família.
  8.  Fer les figuretes del pessebre amb fang o plastilina.
  9.  Decorar l’arbre de Nadal i la casa amb estrelles, campanes i diferents formes nadalenques fetes a partir de materials reciclats.