Què diria Sòcrates als pares i mares d’avui? Com resoldrien els filòsofs clàssics un conflicte quotidià amb els nostres fills?

Carlos Goñi, professor de la Institució Lleida, porta més de 25 anys unint la filosofia a l’educació, aportant claus útils als pares a l’hora d’educar als seus fills. Tot això al costat de la seva dona, la psicòloga i pedagoga Pilar Guembe.

Filòsof, escriptor i assessor educatiu, Goñi ens explica: “Moltes vegades el sentit comú és el gran oblidat en educació, i la filosofia pot aportar aquest coneixement i fonament”. Per a ell, les reflexions dels grans filòsofs de la història poden convertir-se en claus pedagògiques per a enfrontar el repte que suposa educar, tant a casa com a l’escola: “Gestionar la llibertat d’un adolescent, ajudar-lo a entendre les seves emocions o explicar-li la importància dels valors per a no perdre el nord en la vida… tot això ja ho van explicar els filòsofs, i nosaltres podem aplicar-ho”, resumeix.

Per a concloure, llança una pregunta clau: què és el més important en l’educació dels fills? “L’educació dels pares”, afirma. I és que, afegeix: “En l’època en la qual estem no val amb tirar de bona voluntat i afecte. Els pares d’avui hem de formar-nos, informar-nos i llegir sobre educació per a aprendre, en definitiva, a ser pares”.

Carlos Goñi i Pilar Guembe porten més de 25 anys dedicats a l’ensenyament. Carlos és doctor en Filosofia i escriptor. Pilar és pedagoga, professora i orientadora. Tots dos escriuen habitualment en mitjans de comunicació sobre educació i criança. Són coautors, entre altres títols, de “Educar con filosofía” i “Educar sin castigar: qué hacer cuando mi hijo se porta mal”.

Us compartim el vídeo amb l’entrevista completa que li van fer al professor Goñi l’equip d’Aprendamos juntos del BBVA. Esperem que us agradi!

Font: BBVA.com