La síndrome d’Asperger forma part de la categoria diagnòstica Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA) des de 2013, encara que va ser reconegut per la comunitat científica en 1994. El TEA és un trastorn complex del neurodesenvolupament que afecta principalment les competències de comunicació social i a la flexibilitat del pensament i del comportament de la persona que el presenta.

En l’actualitat, les classificacions vigents (DSM 5 i CIE-11), recullen aquesta síndrome dins d’aquesta classificació, referint-se a aquells casos en els quals no existeix discapacitat intel·lectual associada i els aspectes formals del llenguatge es troben preservats.

 

Afecta principalment a:

 

→La interacció social.

→La comunicació verbal i no verbal.

→Hi ha resistència per acceptar el canvi.

→Inflexibilitat del pensament, així com posseir camps d’interès estrets i absorbents.

 

A continuació, us facilito 5 TIPS per tractar amb alumnes o fills amb la síndrome d’Asperger:

 

  1. Necessiten literalitat: utilitza un llenguatge directe i concret, sense ambigüitats o dobles sentits.
  2. Posar-se al seu lloc i comprendre la situació: tenen una percepció sensorial (dels cinc sentits) diferent. Valida els seus sentiments, per exemple, amb un “entenc el que em comentes, ja sé que vols dir,…”. Posa límits, però arriba a acords.
  3. Valoren molt la soledat: necessiten els seus moments d’evasió, i d’endinsar-se en els seus pensaments. Respectar-ho, ajudarà al seu posterior apropament.
  4. Pregunta-li quina seria la millor manera de recolzar-lo: interessat per conèixer els seus gustos i interessos. Com també, en descobrir els seus punts forts i dèbils. A més, de parlar sobre les activitats que més gaudeix i l’importen.
  5. Tenen una diferent apreciació dels convencionalismes socials: reflexiona sobre els desafiaments socials que afronta tots els dies, i intenta posar-te en el lloc d’una persona que genuïnament no les entén, ni sap com afrontar-les. Paciència i fe, confia; en una atmosfera d’amor, en el temps, poden arribar a adaptar-s’hi.

 

Referències: Federació espanyola d’Asperger + Confederació Asperger d’Espanya

 

Psicopedagoga: Maria Gil 

@toc.psychohelp