Les tasques en relació amb la higiene personal dels infants són molt àmplies: les cures específiques del nadó, el bany, una sèrie de cures higièniques complementàries del bany, com el pentinat, cura o higiene dels ulls, nas, boca, orelles i ungles, el canvi de bolquers, el vestit i desvestit…

Hem d’ensenyar els nostres fills a tenir cura d’ells mateixos perquè puguin anar amb llibertat i sense pors a qualsevol lloc sols. En la mesura que aprenguin a tenir cura d’ells mateixos sabran tenir cura i respectar als altres i les coses dels altres.

Els hàbits d’higiene són, en realitat, hàbits de salut personal i també social. Permeten el nen realitzar les seves activitats quotidianes de neteja i contribuir també a la higiene social en llocs comuns.

Es tracta d’ensenyar-lo a valer-se per si mateix, a no dependre dels altres i de fomentar la satisfacció personal que se sent en deixar net també un espai comú. Les mestres de l’escola La Farga Infantil ens comparteixen els seus coneixements en forma de consells, hàbits i rutines que podem posar en pràctica a casa amb els més petits. 

 

Consells pràctics per treballar la neteja personal

És important ser un model per ensenyar-li com ho ha de fer, i que l’adult acompanyi el nen mentre es realitzen les activitats d’higiene, i donar-los l’oportunitat de realitzar-ho ells mateixos, i així els fem veure que són capaços de fer-ho.

Deixar que el nen us miri mentre us renteu les dents, us pentineu i us renteu la cara; els nens aprenen moltes coses observant.

Els nens necessiten veure’s bé al mirall, aprenen millor quan veuen el que estan fent. Per tant, a casa es pot fer servir un tamboret perquè arribi a la pica per rentar-se les dents i la cara.

Ajudar-los a prendre consciència de la seva imatge personal, fer-los adonar si estan polits; preguntant si volen que els ajudem a mocarse, ajudar-los després d’anar al lavabo, a cordar les sabates si no ho estan…

Referent a l’hàbit de mocar-se, cal ensenyar el nen a fer-ho de manera autònoma. A l’aula o a casa, hi pot haver-hi un “racó del mocador”, on pot haver a l’abast del nen mocadors de paper, un mirall i una paperera.

– Rentar-se les mans. Ensenyar el procés per tal que ho puguin fer sols i de manera autònoma, per exemple a l’hora de rentar-se les mans, és important explicar el procés des del primer pas (ensenyar a obrir l’aixeta, ensabonar-se, esbandir-se, tornar a tancar l’aigua, eixugar-se les mans… i el ritual que cada adult consideri oportú.

– A la majoria dels nens els encanta l’aigua i no cal que se’ls demani gaire, per això l’aprenentatge no es realitza en el moment perquè es distreuen. Recordar la rutina de rentar-se les mans sense presses, seguint tots els passos i fent-ho amb un to divertit. A l’escola, els nens han de rentar-se les mans mínim 2 vegades al dia, en entrar del pati i abans d’anar a dinar.

Donar-los l’ajuda pràctica que convingui, avisar i indicar al nen la rutina que cal que segueixi i oferir l’oportunitat de practicar, rectificant els seus errors.

Cal vigilar el nostre llenguatge i la nostra actitud; evitant donar ordres i retrets. Per exemple, en lloc de dir: “no et mullis les mànigues”, podem dir: “recorda que si no t’arremangues bé la màniga, et pots mullar”. En lloc de “t’he dit mil vegades que tanquis l’aixeta” el missatge podria ser: “fixa-t’hi bé, has oblidat de fer alguna cosa?”

 

Des de la Institució Familiar d’Educació esperem que aquest article us hagi agradat. Teniu alguna pregunta? No dubteu en deixar-nos un comentari i us respondrem!