Els deures d’estiu són un dels temes que generen més polèmica i controvèrsia, tant entre les famílies, com entre el professorat. Com a psicopedagoga, soc partidària que en tinguin, principalment per tres motius: afavoreixen l’ordre, l’organització i la priorització de tasques. Però, tampoc cal que siguin, per posar un exemple, 3 quadernets de llengua i/o 4 de matemàtiques. Us proposo algunes activitats complementàries:

LECTURA: un llibre, el que vulguin, que els agradi i sigui formatiu, però que llegeixin. Òbviament, com a pares teniu el paper d’orientar-los. Però, certament, s’ha d’evitar que se sentin obligats, com els pot passar amb els llibres prescrits per l’escola. Hem de procurar que siguin protagonistes del seu aprenentatge, com fer-ho? Escollint el llibre que més els agradi. D’aquesta manera, estaran més motivats per llegir una mica cada dia.

CAMPAMENTS/CASALS: com a monitora de lleure, he participat en diversos cursos d’estiu, com els Summer Camps dels col·legis La Vall i La Farga Infantil. Crec que és una gran idea apuntar-los a un casal o a unes colònies. Són un moment de desconnexió per conèixer-se millor a si mateixos i, també, una oportunitat per relacionar-se amb la natura i altres nens/es. A més, sol haver-hi un ampli ventall d’activitats de caràcter esportiu, artístic, d’idiomes, etc.

PEL·LÍCULA o SÈRIE en llengua estrangera: no hi ha millor manera d’aprendre una altra llengua que divertint-se! Seleccioneu pel·lícules o sèries educatives, per apropar el vostre fill a l’anglès, per exemple. També, pot ser un bon pla en família el fet de seguir tots junts la trama d’una sèrie o pel·lícula.

QUADERNS: proposar-se fer-ne un dels que són complets, amb apartats de: matemàtiques, llengua, història, etc. Recordeu que la meta no és que l’acabi, sinó que repassi i consolidi allò que ha après durant el curs.

JOCS (amb o sense pantalles): jocs de taula i, a partir de primària, poden ser un avantatge les aplicacions digitals de jocs educatius. És una oportunitat excel·lent per a familiaritzar-los amb els bons usos de les tecnologies, això sí, establint horaris, és a dir, un límit de temps d’exposició a les pantalles adequat a la seva edat.

VIATGE/ESCAPADA FAMILIAR: és molt positiu fer una escapada familiar a l’estiu. No cal marxar, ni lluny, ni molts dies, però sí fer un canvi d’aires. Per exemple: anar un cap de setmana a la platja, o a la muntanya, o si us ho podeu permetre, volar a qualsevol indret. L’objectiu, és trencar amb la rutina i descobrir món: una gran manera d’aprendre sobre la vida i enriquir-se.

Soc de les que pensa que es pot aprendre molt, i millor, gaudint, abans que imposant. I, encara més, quan són vacances d’estiu. Així doncs: Ànims famílies! Bones vacances.

Psicopedagoga: Maria Gil @toc.psychohelp