Dins del cicle de conferències de Institució Familiar d’Educació titulat #AcompañamosFamilias Gregorio Luri, filòsof, pedagog, mestre i escriptor ens parla sobre les relacions de família amb fills adolescents.

El lloc més segur on pot estar un vaixell és al port. Però els vaixells no estan fets per a estar lligats, sinó per a navegar. Abans de sortir a alta mar, el que es fa amb els vaixells és enllestir-los. El que succeeix amb els nostres fills adolescents és que volen sortir a navegar perquè es creuen acabats, encara que nosaltres sabem que encara no ho estan. En aquest moment, el més important és que es consolidi una relació de confiança, que sàpiguen que poden comptar amb els seus pares i que aquesta confiança els ajudarà a acabar-se a ells mateixos.

Consells de Gregorio Luri per a entendre, educar i forjar una bona relació amb els nostres fills i filles adolescents

  1. Posar límits. Els límits són molt importants per al procés de formació del caràcter i de la persona.
  2. Posar sentit comú. Ser nen i, en concret, ser adolescent, és tenir molta més energia que sentit comú per a controlar-la i, per tant, si algú ha de posar el sentit comú són els adults.
  3. Deixar-los espai. Els adolescents necessiten trencar amb les relacions “de nen” que havien construït amb la seva família per a reconstruir una relació d’adult.
  4. Regular el son, les notes i les pantalles. Posar-se seriós amb les hores que dorm.
  5. Ajudar-los a reflexionar sobre l’ús de les tecnologies. La clau està en el que nosaltres fem amb la tecnologia, en el nostre criteri.
  6. Donar exemple. Eduquem de veritat amb  l’exemple, amb allò que fem sense ser conscients davant dels fills.
  7. Cuidar a la nostra parella. Quan tenim problemes amb un fill que no vol dialogar és el moment d’estimar i cuidar-nos, més que mai, amb la parella.
  8. Ser imperfectes i sincers. Deixar molt clar als fills que la família no és perfecta, però que és l’únic lloc en el qual som estimats incondicionalment pel simple fet d’haver nascut.

 

Esperem que aquest vídeo us hagi ajudat en aquesta llarga però meravellosa tasca d’educar a un fill o filla. Com sabeu, a les escoles de la Institució Familiar d’Educació posem tots els nostres recursos i dedicació a acompanyar-vos durant el seu creixement. Si us ha agradat aquest post i voleu proposar un tema sobre el qual us agradaria que parléssim, podeu deixar un comentari.