Eva Bach: “7 estils emocionals que no són saludables i un que sí”
Amb quin estil emocional us identifiqueu? Quin feu servir més a casa amb els vostres fills i filles?
Fa uns dies l’Eva Bach, mestra, formadora de formadors i escriptora, especialista en desenvolupament personal, intel·ligència emocional, comunicació i relacions interpersonals, va impartir una xerrada a l’escola Les Alzines titulada “Educar el tresor de les emocions”. Aquesta xerrada estava emmarcada dins del cicle de conferències “Parlem amb experts“, un programa formatiu per a famílies, principalment d’Educació Infantil, de totes les escoles de la Institució Familiar d’Educació.
Durant la xerrada Bach va explicar que hi ha 7 estils emocionals que no són saludables si els utilitzem habitualment i un, que és l’empàtic, que sí que ho és. És inevitable que de vegades ens moguin a actuar alguns d’aquests 7 estils, però en la mesura que puguem hem d’intentar analitzar què sentim i procurar practicar l’estil empàtic, sobretot amb els nostres fills i filles.
Estils emocionals 7+1
7 que no són saludables i un que sí que ho és, que és l’estil empàtic. Amb quin us identifiqueu? Quin feu servir més a casa amb els vostres fills i filles?
- El que nega les emocions. D’allò que és difícil, ingrat o desagradable no en parlem, així no existeix o desapareixerà. Si no parlem d’aquestes emocions pot ser que amb el temps el nen o la nena deixi de sentir-les, es desconnectarà de si mateix/-a i no podrà entendre a ningú que tingui aquesta emoció i, a la llarga, aquestes emocions sortiran d’altres maneres.
- El que reprimeix o prohibeix les emocions. L’estil de no ploris, no t’enfadis, no t’il·lusionis gaire, no passa res quan sí que passa, no és important, quan potser no ho és per a mi, però sí per a la criatura. Aquest estil el tenim molt inculcat i l’Eva Bach ens recomana deixar que els infants expressin les seves emocions, per exemple dir: “plora si vols i ho necessites”.
- El que invalida les emocions. Per això t’enfades? Per això plores? Quina ximpleria! Guarda’t les llàgrimes per a coses més serioses! És l’estil que et diu no hauries de sentir això o el que sents no està bé, no és just.
- El que vol canviar l’emoció. Quan estàs enfadat o trist et diu anima’t i quan estàs molt content et diu que vagis amb compte, que frenis aquella alegria o il·lusió.
- El que projecta les emocions cap a fora. És l’estil que dona la responsabilitat de les emocions pròpies als altres, un exemple pot ser aquella persona que diu: “estic nerviós perquè m’hi poses”, “em fas cridar”, “em donareu un disgust que em matareu”.
- El que es fa addicte a algunes emocions concretes. Aquest estil és propi d’aquelles persones que viuen constantment en una mateixa emoció i només connecten amb els altres quan senten la mateixa emoció que ells. Com per exemple, la persona que sempre es preocupa o s’indigna per tot o sempre està molt alegre, fa broma i no es preocupa per res.
- El que magnifica les emocions. És aquella persona que d’una emoció en dona moltes voltes i es va alterant cada cop més, fent l’emoció més intensa.
L’estil empàtic
L’estil empàtic és aquell que acull les emocions, deixa que s’expressin, les acompanya i ajuda a calmar-les i, en la mesura del possible, les transforma o accepta. Durant els últims 20 minuts de la xerrada l’experta va explicar alguns exemples reals en què es posava en pràctica l’estil empàtic. Vegeu el vídeo de la xerrada de l’Eva Bach.
“Hem de buscar maneres, recursos o eines per parlar sobre les emocions, sobretot mentre els nens són molt petits perquè són conceptes abstractes difícils d’entendre per a ells”.
Els adults tenim tendència a voler que els infants transformin i/o acceptin les seves emocions de forma immediata. El que Bach proposa és que mantinguem la calma i acompanyem l’infant començant per constatar el que li passa i com se sent. Perquè els més petits puguin expressar el que senten, l’especialista ens recomana alguns llibres com:
El monstre de colors d’Anna Llena Serra,
Tranquils i atents com una granota de Eline Snel
El despertar de la granoteta de Eline Snel
Si us ha agradat aquest post us recomanem que veieu el vídeo de la xerrada “Educar para sentir” dirigida a famílies amb fills de 0 a 3 anys de Begoña Ibarrola, llicenciada en Psicologia, terapeuta Infantil, escriptora de contes infantils, formadora de Famílies i docents.