Com a pares i mares ens agrada pensar que eduquem a futurs adults que faran d’aquest, un món millor. Esperem que les nostres filles i fills siguin bones persones, d’aquelles que deixen petjada. Fer voluntariat pot ser una oportunitat per a desenvolupar valors com l’entrega, l’empatia, la solidaritat, la cura. Però, i si enlloc d’animar-los a fer-ne, ho fem junts, en família?

Al món en què vivim, hi fan falta persones generoses, solidàries i que vulguin contribuir al benestar dels altres. Aquestes persones poden ser les nostres filles i fills! Cada família té els seus propis recursos i estratègies per fomentar aquests valors. El voluntariat, en pot ser una. No té perquè ser només cosa d’adults, també els infants o joves poden implicar-se en accions que s’adaptin a les seves possibilitats i sensibilitat. I no ens oblidem del valor afegit de fer voluntariat en família.

Alumnes de La Vall a un camp de treball a Eslovènia

Per si en algun moment els nostres fills es resisteixen (entregar-se, costa), tinguem clar perquè els animem a fer voluntariat o perquè volem fer-ne en família.

Perquè els ajuda a desenvolupar empatia

Fer voluntariat ofereix l’oportunitat de conèixer de prop persones o comunitats que viuen situacions complicades. Amb accions com repartir aliments a persones sense recursos o visitar gent gran que es troba sola, fem que els nostres fills mirin als ulls a persones amb vides difícils. Això els ajudarà a posar-se al seu lloc, a comprendre la seva tristesa, la seva soledat, el seu patiment. Amb això, aprendran a valorar les circumstàncies de la vida de persones diferents i a cultivar una actitud i una mirada solidàries.

Perquè els educa en la responsabilitat i el compromís

Participar amb regularitat en activitats solidàries farà que els nostres fills s’adonin que la seva contribució és important i que poden marcar una diferència a la vida d’altres persones. Implicar-se en accions de voluntariat els ajudarà a ser responsables i comprometre’s amb allò que emprenguin.

Perquè enforteix valors i principis

Implicar-se en accions de voluntariat, conèixer de prop situacions molt allunyades a les seves i ser conscients de l’impacte de la seva entrega, col·locarà els nostres fills a un lloc des del qual podrem parlar-los de temes com la justícia social, la igualtat, la solidaritat. Amb aquestes converses, a més de transmetre’ls valors, els ajudarem a desenvolupar una consciència crítica i les seves pròpies conviccions i principis.

Perquè fomenta habilitats socials i emocionals

El voluntariat ofereix als nostres fills l’oportunitat d’interactuar amb persones d’edats, cultures o contextos diversos. D’aquesta manera, desenvolupen habilitats socials i emocionals com l’escolta, el treball en equip, l’empatia. Aquestes habilitats, a més d’afavorir la seva capacitat de comunicar-se i relacionar-se amb qualsevol persona, potencien el seu desenvolupament personal. Tot això deixarà una empremta inesborrable en les relacions que tinguin amb els demés al llarg de les seves vides.

Perquè crea records i vincles valuosos i duradors

Optar per compartir en família activitats de voluntariat, enfortirà encara més el vincle que ens uneix. Treballar per un objectiu comú, compartir experiències i superar obstacles ens farà estar més units. A més, estarem creant records que valoraran en el futur.

Alumnes de La Farga a Camerun, en el marc del projecte Azobe

El compromís social és un dels trets d’identitat de les escoles de la Institució Familiar d’Educació. Creem fermament que cada persona ha de sumar i contribuir a fer un món millor. I acompanyem, també en això, el nostre alumnat. Al llarg del curs, els animem a participar en activitats d’implicació social, de servei, de cura als altres, a la comunitat i a l’entorn.

Alumnes de Les Alzines camí de Kènia

Un dels projectes més especials és el que duen a terme alumnes de segon de batxillerat. En acabar el curs i després d’examinar-se de les PAU, desenvolupen un projecte de cooperació internacional. Aquest any, un grup d’alumnes de La Farga ha viatjat al Camerun, en el marc del projecte Azobe, per fer un camp de treball en una escola de la capital camerunesa, Yaoundé. Alumnes de La Vall, per part seva, visiten la regió de Celje, on col·laboren amb Càritas Eslovènia acompanyant persones grans i famílies sense recursos. Quinze alumnes de Les Alzines han viatjat a Kènia, on faran voluntariat adequant les instal·lacions d’una escola, oferint suport a l’escolarització de nenes i nens i atenent les necessitats dels poblats propers a l’escola.

N’estem molt orgullosos d’aquestes noies i nois que aquest any han sortit de les nostres escoles, de la seva generositat i de tota la feina que estan fent!

Alumnes de La Vall a Celje, Eslovènia